Αρχική Περιβάλλον Περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με σ/ν του ΥΠΕΝ

Περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με σ/ν του ΥΠΕΝ

0
αυθαίρετα
Διαφήμιση

Περιορισμό στις παρεκκλίσεις που διευκολύνουν την εκτός σχεδίου δόμηση επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ). Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, εγκαταλείπεται το σενάριο για πλήρη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (αφορούν αυτά που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια) με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης επειδή προσκρούει σε θέματα συνταγματικότητας.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι όλες οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα ενταθούν στο σχέδιο νόμου για θέματα χωροταξίας-πολεοδομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

Περιορισμός όχι κατάργηση

Περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με σ/ν του ΥΠΕΝ

Ωστόσο, το ρεπορτάζ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για γενική κατάργηση των παρεκκλίσεων, μέσω των οποίων κτίζονται και εκτάσεις μέχρι και δύο στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Προτεραιότητα έχουν οι πολύ μικρές αρτιότητες στις εκτός σχεδίου περιοχές που δίνουν τη δυνατότητα να χτιστούν αγροτεμάχια 750 ή και 1.200 τετραγωνικών μέτρων αντί για τέσσερα στρέμματα που είναι ο βασικός κανόνας στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο συντελεστής δόμησης

Περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με σ/ν του ΥΠΕΝ

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα Νέα, το υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, με απώτερο στόχο να δοθεί ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα καθώς θα επιτρέψει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, ενώ θα απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δεσμευμένων οικοπέδων ή διατηρητέων κτιρίων.

Οι προϋποθέσεις

Περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση με σ/ν του ΥΠΕΝ

  • Ο καθορισμός συγκεκριμένων περιοχών που θα λειτουργούν ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης: Ο σχεδιασμός προβλέπει περικεντρικές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κι άλλων μεγάλων πόλεων, αλλά και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές.
  • Η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης: Θα λειτουργήσει ως μηχανισμός λειτουργίας της μεταφοράς συντελεστή δόμησης που δεν θα περιορίζεται στην αρχειοθέτηση των τίτλων, αλλά με απρόσωπη ηλεκτρονική διαδικασία θα αντιστοιχεί προσφορά τίτλων με ζήτηση για τέτοια δικαιώματα.
Διαφήμιση