Αρχική Καταστροφές Όποια κι αν είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας η NASA...

Όποια κι αν είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας η NASA θα είναι εκεί

0
Ανταρκτική
Διαφήμιση

Η Γροιλανδία και η παράκτια Λουιζιάνα μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά. Μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας, η Γροιλανδία καλύπτεται από χιόνι το μεγαλύτερο μέρος του έτους και φιλοξενεί περίπου 56.000 άτομα. Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην παράκτια Λουιζιάνα βλέπουν πιο σπάνια χιόνι.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Γροιλανδίας βασίζεται στην ισχυρή αλιευτική βιομηχανία της περιοχής της Αρκτικής. Και στη Λουιζιάνα, οι ακτές, τα λιμάνια και οι υγρότοποι παρέχουν τη βάση για τα πάντα, από τη ναυτιλία έως το ψάρεμα μέχρι τον τουρισμό. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι τοποθεσίες όσο και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές συνδέονται με ένα κοινό περιβαλλοντικό νήμα: λιώσιμο πάγου και επακόλουθη άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Η NASA βλέπει τις θάλασσες

Χάρη στις αποστολές altimetry, ξεκινώντας με την αποστολή ΗΠΑ-Γαλλίας TOPEX / Poseidon που ξεκίνησε το 1992 και συνεχίζοντας τώρα με τη σειρά του το Jason, έχουμε τώρα ένα σχεδόν τριετίας ρεκόρ αλλαγών στο επίπεδο της θάλασσας.

Παρομοίως, λόγω αποστολών όπως το αμερικανικό-γερμανικό Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) και ο διάδοχός του, το GRACE Follow-On , γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για το τι κάνει ο πάγος από ό,τι κάποτε, ειδικά στους πόλους. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η Γροιλανδία έχασε 600 δισεκατομμύρια τόνους πάγου μόνο το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό είναι αρκετό για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά το ένα δέκατο της ίντσας (2,2 χιλιοστά). Γνωρίζουμε επίσης ότι τόσο η Γροιλανδία όσο και η Ανταρκτική χάνουν πάγο έξι φορές πιο γρήγορα από ό,τι στη δεκαετία του 1990.

Αυτοί οι αριθμοί έχουν σημασία επειδή και οι παγετώνες και τα φύλλα πάγου έχουν αρκετό νερό για να αυξήσουν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 195 πόδια (60 μέτρα). Ο πάγος που λιώνει στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, για παράδειγμα, αυξάνει τον όγκο του νερού στον ωκεανό στο σύνολό του και μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες πολύ μακριά από το σημείο της τήξης, όπως σε παράκτιες κοινότητες.

Εκτός από τη χρήση δορυφορικών δεδομένων για την παρακολούθηση της στάθμης της θάλασσας και της τήξης του πάγου, οι επιστήμονες της NASA παρατηρούν τις θάλασσες από πιο κοντινό σημείο.

Λουιζιάνα

«Η Γροιλανδία έχει αρκετό πάγο για να ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας»

«Οι δορυφόροι μας λένε ότι συμβαίνει. Αλλά θέλουμε να μάθουμε γιατί – τι το προκαλεί;» είπε ο Josh Willis του εργαστηρίου Jet Propulsion στη νότια Καλιφόρνια. «Σε γενικές γραμμές, είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά με μια συγκεκριμένη έννοια, πόσο είναι η τήξη των πολικών φύλλων πάγου σε αντίθεση με τους παγετώνες; Και πόσο είναι η θέρμανση των ωκεανών και η θερμική επέκταση;» είπε, αναφερόμενος στο πώς το νερό διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται. «Το πιο σημαντικό είναι, τι θα συμβεί στο μέλλον;»

Ο Γουίλις είναι ο κύριος ερευνητής του Ocean’s Melting Greenland  ( OMG ) της NASA. Το OMG χαρτογραφεί και μετρά το ύψος των παγετώνων κατά μήκος της ακτής της Γροιλανδίας κάθε χρόνο. Μετρά επίσης τη θερμοκρασία και την αλατότητα του ωκεανού γύρω από τις ακτές και έχει αναπτύξει χάρτες ακριβείας του πυθμένα του ωκεανού εκεί. Σε συνδυασμό, αυτά τα σύνολα δεδομένων αποκαλύπτουν στους επιστήμονες πώς οι παγετώνες της Γροιλανδίας ανταποκρίνονται στις αλλαγές τόσο στα θερμαινόμενα νερά κάτω από αυτά όσο και στον αέρα θέρμανσης πάνω από αυτά.

«Οι δορυφόροι μας λένε πόσο αυξάνεται η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, αλλά τα αερομεταφερόμενα και μεταφερόμενα δεδομένα πλοίων μας λένε πραγματικά πόσο συμβάλλει η Γροιλανδία σε αυτό και τι προκαλεί τη συμβολή της Γροιλανδίας σε αυτό», δήλωσε ο Willis. «Είναι ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι επειδή η Γροιλανδία από μόνη της έχει αρκετό πάγο για να ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά 25 πόδια [7,6 μέτρα].»

Λιώνει εδώ, πλημμυρίζει εκεί

Καθώς ο πάγος λιώνει σε ένα μέρος του κόσμου, αλλού, οι παράκτιες κοινότητες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τις συνέπειες – τις πιο συχνές: πλημμύρες. Οι πλημμύρες κατά την παλίρροια, όπου το θαλασσινό νερό διαρρέει στη γη και σε κοινότητες χαμηλού επιπέδου όταν έρχεται η παλίρροια, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.Άλλοι παράγοντες, όπως τα ρεύματα των ωκεανών, το έδαφος και η καθίζηση, ή η βύθιση της γης, επηρεάζουν επίσης την ευαισθησία μιας περιοχής σε πλημμύρες.

Εκτός από τη μέτρηση των παγκόσμιων αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας, οι επιστήμονες της NASA συνεργάζονται με διαχειριστές της Γης και των πόρων για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να μετριάσουν αυτούς τους περιφερειακούς κινδύνους πλημμύρας.

«Πολλές παράκτιες κοινότητες εργάζονται για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τμημάτων των πόλεών τους όπου έχουν υπάρξει προβλήματα πλημμύρας και προσπαθούν να υιοθετήσουν στρατηγικές για να μειώσουν τον αντίκτυπο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των πλημμυρών σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο επικεφαλής Ben Hamlington, της JPL της επιστημονικής ομάδας για την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας. «Συχνά είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις πληροφορίες υψηλής ανάλυσης που χρειάζονται για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, ιδίως όσον αφορά την καθίζηση, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν αρκετά σε πολύ μικρές αποστάσεις».

Γροιλανδία

Ο παράγοντας της καθίζησης

Επειδή η καθίζηση είναι τόσο μεταβλητή – μπορεί να συμβεί σε μετρήσεις μικρότερες από μια ίντσα σε πόδια και σε περιοχές από λίγα στρέμματα έως πολλά μίλια – είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2017 στο Hampton Roads της Βιρτζίνια, οι επιστήμονες της NASA, συμπεριλαμβανομένου του Χάμλινγκτον (που ήταν με το παλιό πανεπιστήμιο Dominion εκείνη την εποχή), εντόπισαν μια περιοχή επιρρεπείς σε πλημμύρες, που είχε σημαντικές διαφορές στο ποσοστό καθίζησης σε περιοχές μόλις λίγα μίλια μακριά.

Προκειμένου να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες όπως αυτή στα χέρια των ενδιαφερομένων, η ομάδα του Χάμλινγκτον εργάζεται πάνω σε ένα νέο, διαδραστικό εργαλείο αξιολόγησης της στάθμης της θάλασσας. Διαθέσιμο τις επόμενες εβδομάδες στον ιστότοπο της στάθμης της θάλασσας του οργανισμού, θα παρέχει ποσοτικές πληροφορίες, με βάση τις παρατηρήσεις της NASA, σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες ΗΠΑ και τις διαδικασίες που την οδηγούν.

Αντιμετώπιση καταστροφών

Ένας λόγος για τον οποίο οι πλημμύρες είναι από τις πιο συνηθισμένες φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ, που έχουν ως αποτέλεσμα ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, είναι ότι μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως υπερβολικές βροχοπτώσεις, χιόνια, αστοχίες φραγμάτων ή από τυφώνες. Με άλλα λόγια, οι πλημμύρες είναι μια απειλή που επηρεάζει σχεδόν κάθε περιοχή των ΗΠΑ.

Ο ρόλος της NASA συνεχίζεται ακόμα και μετά την πλημμύρα. Ο οργανισμός παρέχει τακτικά σε ομάδες ανακούφισης και υπηρεσίες ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), κρίσιμα δορυφορικά δεδομένα και χάρτες υποστήριξης αποφάσεων όταν συμβαίνουν πλημμύρες.

Ανταρκτική

«Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση των πλημμυρών από το έδαφος, επειδή τα νερά των πλημμυρών μπορούν να υποχωρήσουν και η έκταση των πλημμυρών μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες», δήλωσε ο Sang-Ho Yun της JPL, επικεφαλής απόκρισης σε καταστροφές στην προηγμένη ταχεία απεικόνιση και ανάλυση της NASA. «Μετά από έναν σεισμό, τα κατεστραμμένα κτίρια παραμένουν κατεστραμμένα έως ότου επισκευαστούν. Αλλά η έκταση της πλημμύρας είναι σαν φάντασμα – είναι εκεί και μετά εξαφανίζεται.»

Οι δορυφόροι που παρακολουθούν τη γη μπορούν να συμπληρώσουν μερικά από τα κενά. Χρησιμοποιώντας συνθετικό ραντάρ διαφράγματος (SAR) που διεισδύει στα σύννεφα και τη βροχή, μέρα και νύχτα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που αποκτήθηκαν από τους δορυφόρους Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και τους δορυφόρους ALOS-2 της Ιαπωνίας, η Yun και η ομάδα ARIA μπορούν να εντοπίσουν περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν.

Το ανεξήγητο των πλημμυρών

«Στα δεδομένα δορυφορικού ραντάρ, το γυμνό έδαφος έχει τη δική του τραχύτητα, αλλά όταν καλύπτετε το έδαφος με απαλό νερό, γίνεται σαν καθρέφτης», είπε ο Yun. «Όταν το σήμα ραντάρ από τον δορυφόρο χτυπήσει το γυμνό έδαφος, αντανακλά πίσω στον δορυφόρο. Αλλά όταν το σήμα χτυπάει νερό στην επιφάνεια αντ ‘αυτού, στην πραγματικότητα αντανακλά μακριά από τον δορυφόρο, έτσι οι πλημμυρισμένες περιοχές εμφανίζονται πιο σκοτεινές από τις κανονικές.»

Η ομάδα του Yun επεξεργάζεται τα δορυφορικά δεδομένα για να παράγει χάρτες πλημμύρας (όπως αυτός)που μπορεί να χρησιμοποιήσει η FEMA και άλλες υπηρεσίες στις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση καταστροφών.

NASA

Το Πρόγραμμα Καταστροφών της NASA , στο τμήμα Επιστήμης της Γης του οργανισμού, παρέχει επίσης εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των παρατηρήσεων της Γης στην πρόβλεψη, την προετοιμασία, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες. Η πύλη χαρτογράφησης καταστροφών της NASA παρέχει παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και χάρτες περιοχών καταστροφών. Ο πίνακας ελέγχου πλημμύρας, ο οποίος συγκεντρώνει παρατηρήσεις και προϊόντα από τη NASA, την Εθνική Υπηρεσία Καιρού και τη Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) για να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της έκτασης των πλημμυρών, είναι επίσης προσβάσιμη στο κοινό.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, τα αποτελέσματα της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, άμεσα ή έμμεσα, θα μας αγγίξουν όλους. Αλλά από τη Γροιλανδία έως τη Λουιζιάνα έως τις παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο, η NASA συνεχίζει να παρέχει βασικές πληροφορίες για τις ανερχόμενες θάλασσές μας και πώς να περιηγηθούμε στις επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

ΠΗΓΗ: jpl.nasa.gov

Διαφήμιση