Αρχική Ενέργεια Οι 7 άξονες της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή

Οι 7 άξονες της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή

0
λιγνιτικών μονάδων
Διαφήμιση

Η απασχόληση, η κοινωνική συνοχή και η επιχειρηματικότητα, καθώς και η βιώσιμη αστική κινητικότητα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σχεδιασμού για την “επόμενη ημέρα”, της μετά τον λιγνίτη εποχής.

Τα μέτρα που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνουν επτά άξονες προτεραιότητας, στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (2020-2021), οι πρώτες δράσεις του οποίου προτείνονται προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Οι επτά άξονες στην μεταλιγνιτική εποχή

Οι 7 άξονες της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή

  1. Προώθηση της απασχόλησης των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
  2. Αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
  3. Προετοιμασία της οικονομικής και παραγωγικής διαφοροποίησης (συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενή τομέα).
  4. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων.
  5. Αναδιάρθρωση της ενεργειακής ταυτότητας και εξορθολογισμός της αξιοποίησης και χρήσης των περιβαλλοντικών πόρων.
  6. Προώθηση της αστικής αναζωογόνησης και της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
  7. Επιστημονική και Τεχνική Στήριξη, Ωρίμανση Δράσεων.

Νέοι δρόμοι προς τα εμπρός

Οι 7 άξονες της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή

“Η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση δεν αποτελεί απλά μια τεχνική υπόθεση. Στηρίζεται σε όραμα, σε κοινές προσπάθειες και στην επιθυμία να μετουσιωθούν αυτές σε χειροπιαστή πραγματικότητα, με ολοκληρωμένα προγράμματα και δράσεις που θα είναι ανθρωποκεντρικές, δε θα αποκλείουν κανέναν και θα ανοίγουν νέους δρόμους προς τα εμπρός” επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωστής Μουσουρούλης, εξηγώντας: “Στην τελευταία μας συνάντηση εγκρίθηκαν οι πρώτες τέτοιες δράσεις χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο καθώς και η αρχιτεκτονική του Μεταβατικού Προγράμματος, με επτά άξονες προτεραιότητας, και μπήκαν οι πρώτες στέρεες βάσεις για μια νέα μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στις οποίες κανένας δεν πρόκειται να μείνει πίσω. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δεν είναι μόνο ένα φιλόδοξο όραμα, είναι επίσης ένα σχέδιο αισιόδοξο και ρεαλιστικό”.

Χρηματοδότηση για την μεταλιγνιτική εποχή

ενεργειακά

Ο κ. Μουσουρούλης εισηγήθηκε στην Επιτροπή ένα ενδεικτικό μείγμα δράσεων για το Μεταβατικό Πρόγραμμα καθώς και δυνητικές πηγές χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δημήτρης Μπαγινέτας παρουσίασε πώς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να στηρίξει χρηματοδοτικά το Μεταβατικό Πρόγραμμα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παρουσίασε επίσης σειρά νέων προγραμμάτων που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για την κατάρτιση των οποίων ελήφθη υπόψη -μεταξύ άλλων- οι επιλεξιμότητες των δράσεων για την επίτευξη των στόχων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης όπως περιγράφονται στο σχετικό σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ.

Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προγραμματισμό 2021-2027 και την κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων από ελληνικής πλευράς, με στόχο την αύξηση των κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ

Τέλος, αναφορικά με τα έργα φυσικού αερίου στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, η ηγεσία του ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε ισχυρά για την παροχή φυσικού αερίου (υψηλή τάση) στις λιγνιτικές περιοχές. Ειδικότερα, όσον αφορά στη νέα έξοδο Μεγαλόπολης, ο σταθμός Μέτρησης και Ρύθμισης θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μικρών Έργων, ώστε να προχωρήσει ο Διαχειριστής στην έναρξη των εργασιών. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, το έργο μπορεί να είναι έτοιμο για λειτουργία εντός 28 μηνών από την ημερομηνία έναρξης. Συμφωνήθηκε ωστόσο ότι μέσω προσωρινής εγκατάστασης ενός φορητού Μετρητικού Σταθμού περίπου 2 χιλιόμετρα από την τοποθεσία κατασκευής του μόνιμου σταθμού, το έργο θα είναι λειτουργικό εντός έξι μηνών. Όσον αφορά στη Δυτική Μακεδονία, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει τη δυνατότητα επίσπευσης του σταθμού στον Περδίκκα Εορδαίας, από όπου θα τροφοδοτηθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις.

Διαφήμιση