Αρχική Ειδήσεις Μίνι «τσουνάμι» σε Χρυσή και Άρβη μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Μίνι «τσουνάμι» σε Χρυσή και Άρβη μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

0
Μίνι Τσουνάμι - Κρήτη
Διαφήμιση

Ο σεισμός που ανησύχησε την Κρήτη και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Λασίθι και Ηράκλειο το απόγευμα του Σαββάτου, προκάλεσε μίνι «τσουνάμι» στο νησί της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι αλλά και στο λιμάνι της Άρβης, στα νότια του νομού Ηρακλείου.

n

c

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας 20 λεπτά περίπου μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3 – 4 φορές σύμφωνα με μαρτυρίες. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 01.07.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι. Δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε ο κ.Λέκκας…

h

Προειδοποίηση για νέο τσουνάμι

Με κατεπείγον σήμα του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την πιθανή εκδήλωση τσουνάμι λόγω του ισχυρού σεισμού και των μετασεισμών που ακολούθησαν. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, «έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλωτά και χερσαία μέσα για τυχόν παροχή βοήθειας σε κινδυνεύονται πλοία, μικρά σκάφη και άτομα που βρίσκονται στη θάλασσα».

Στον χορό των Ρίχτερ κινείται η Κρήτη, καθώς δύο σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν για τα καλά το νησί και ανησύχησαν ιδιαίτερα τους κατοίκους.

Ο πρώτος και ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 2/5, στις 15:51 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο είναι 90 χιλιόμετρα νότια μεταξύ Ιεράπετρας και Άρβης. Ο σεισμός εξαιτίας του ότι ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός στα νότια παραλία της Ανατολικής Κρήτης.

Η δόνηση διάρκειας αρκετών δευτερολέπτων, είχε επίκεντρο 118 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10χλμ, και έγινε ελαφρώς αισθητή στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Ηρακλείου στο cretapost ο σεισμός έγινε αισθητός, ενώ είχε και διάρκεια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι που βγήκαν στα μπαλκόνια τους θορυβημένοι.

Νέος σεισμός στην ίδια περιοχή

Δέκα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ένας νέος σεισμός καταγράφηκε στην περιοχή.

w

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η νέα δόνηση είχε ένταση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 102 χιλιόμετρα νότια στις 16:01, νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια καταγράφηκαν τρεις ακόμα δονήσεις σχεδόν στο ίδιο σημείο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αυτοί ήταν 4,8 ρίχτερ, 4,1 και 4 ρίχτερ αντίστοιχα, ενώ όλοι ήταν σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Στις 16:18, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή και το ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουντουράκης.

Τι είπε για τον σεισμό ο κ. Χουλιάρας

Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε λιγο θα έχουμε περισσότερα από την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση απο το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» λέει ο Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νότια της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός καταγράφηκε στο προωθημένο τμήμα του ελληνικού τόξου ενώ τον ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο Ευθύμιος Λέκκας ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτή η πλευρά του τόξου προξενεί μεγάλους σεισμούς αλλά ευτυχώς είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Με πληροφορίες από: neakriti.gr, viannitika.gr, flashnews.gr


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Διαφήμιση