Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Επίλυση εκκρεμοτήτων για την αδειοδότηση των ΑΠΕ

Επίλυση εκκρεμοτήτων για την αδειοδότηση των ΑΠΕ

0
ΑΠΕ

Ξεκινά η δεύτερη φάση της διαδικασίας απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, με την επίλυση μιας σειράς εκκρεμοτήτων που αναδείχθηκαν κατά την πρώτη φάση. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε σε διαδικτυακή συνεδρίαση η αρμόδια Επιτροπή που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου.

Όπως επισήμανε η κ. Σδούκου, με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο (ν.4685/2020) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ωστόσο απομένουν κάποιες εκκρεμότητες, που αφορούν την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, την έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, ώστε το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

Θεματικές ενότητες

Επίλυση εκκρεμοτήτων για την αδειοδότηση των ΑΠΕ

Οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν κατά την δεύτερη φάση περιλαμβάνουν τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων, τη χρησιμότητα και τον τρόπο έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών σταθμών ΑΠΕ κ.α..

Τελική επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη (τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Ανάγκη συνεργασίας για τις ΑΠΕ

Επίλυση εκκρεμοτήτων για την αδειοδότηση των ΑΠΕ

Για την περαιτέρω απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των υπολοίπων σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας θα απαιτηθεί η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αρχικά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν διαδικασίες και τα προβλήματα που την διέπουν.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν αναλυτικά επίσης οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ όπως κατατέθηκαν έπειτα από κάλεσμα του Υπουργείου στο πλαίσιο της Επιτροπής, σχετικά με τις δυνατότητες επιτάχυνσης και τα προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν την αδειοδοτική διαδικασία των σταθμών ΑΠΕ.

Τέλος, έγινε αναφορά και στις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο ΑΠΕ –πέραν των αδειοδοτικών διαδικασιών-, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάδειξη του net metering, την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (life extension) και την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) κ.α.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here