Αρχική Αφιερώματα Η διαφορετική Πρωτομαγιά φέτος σε όλο τον κόσμο εν μέσω πανδημίας

Η διαφορετική Πρωτομαγιά φέτος σε όλο τον κόσμο εν μέσω πανδημίας

0
Πρωτομαγιά
Διαφήμιση

Για πολλές χώρες του κόσμου, η ημέρα αυτή αποτέλεσε και αποτελεί μια γιορτή ιδιαίτερης σημασίας αφού είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες και γιορτάζεται με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και πορείες.

Η Πρωτομαγιά του 2020 είναι επίσημη αργία και «πέφτει» για φέτος Παρασκευή, που σημαίνει ότι πολλοί θα έχουν ένα νέο τριήμερο για να ξεκουραστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα. Όσον αφορά στους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά στη χώρα μας αυτοί μεταφέρονται και θα πραγματοποιηθούν το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 9 Μαΐου.

Ωστόσο, φέτος, στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου Covid-19, με αποτέλεσμα η γιορτή της Πρωτομαγιάς είτε να μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία είτε να γιορτάζεται με ασφάλεια: διαδικτυακά.

Η σημασία της ημέρας

Πρωτομαγιά

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 (Εργατική Πρωτομαγιά) κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, τιμώντας τους νεκρούς στο Σικάγο το 1886. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διατράνωναν την αντίθεσή τους στις ατελείωτες εργατοώρες διεκδικώντας εργασιακό ημερήσιο οκτάωρο και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου του 1886 καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται σχεδόν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμη και τις Κυριακές. Στη δυναμική πορεία των εργαζομένων του Σικάγο, συμμετείχαν περισσότεροι από 90 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.

Τρεις ημέρες αργότερα, σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών. Παρόντες ήταν και μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, ένας άγνωστος από το πλήθος έριξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Ως απάντηση, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και σημαντικός αριθμός τους να τραυματιστεί. Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί.

Οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού. Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και το σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά έχει την τιμητική της σε χώρες όπως η Κίνα, η Κούβα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη.

Τι γίνεται φέτος με την Πρωτομαγιά στον υπόλοιπο κόσμο

Εκεί οι εορτασμοί είθισται να περιλαμβάνουν μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις. Φέτος όμως με την πανδημία του κορονοιού η κατάσταση στους δρόμους των χωρών αυτών αναμένεται να είναι διαφορετική.

Το 2015 περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην «Κόκκινη Πλατεία» της Μόσχας. Αυτή η χρονιά ήταν η δεύτερη από το 1991 που οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας αναβίωσαν την παράδοση της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.

Εκτός από τη Ρωσία, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται την ημέρα αυτή στους δρόμους, τιμώντας τα θύματα του Σικάγο, όπως στην Καμπότζη, την Κωνσταντινούπολη, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βολιβία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Νότιο Κορέα, την Ισπανία, την Αυστρία, την Γαλλία,την Γερμανία και τις Φιλιππίνες.

Στη Γερμανία, η Πρωτομαγιά αναφέρεται συνήθως ως «Ημέρα των Εργατών». Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο, οι μεγαλύτερες από τις οποίες διοργανώνονται από εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.

Μέσω διαδικτύου μόνο

Ωστόσο, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες , Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, όπου η νόσος Covid- 19 έχει κόψει το νήμα της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες να γιορτάσουν κάποια άλλη στιγμή την Πρωτομαγιά ή μέσω διαδικτύου.

Στη Βραζιλία, η ημέρα των εργατών είναι επίσημη γιορτή που γιορτάζεται από τα συνδικάτα με ολοήμερες εκδηλώσεις.

Στην Ιαπωνία, η Πρωτομαγιά δεν έχει οριστεί επίσημα ως εθνική αργία από την κυβέρνηση, αλλά επειδή ημερολογιακά συμπίπτει με τη λεγόμενη «χρυσή εβδομάδα των αργιών», είτε δίνεται από του εργοδότες ως αργία είτε λαμβάνεται ως άδεια άνευ αποδοχών από την πλειονότητα των Ιαπώνων.

Στο Νεπάλ, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως εθνική αργία το 2007, παρότι γιορτάζεται στη χώρα από το 1963.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες ως «Ημέρα της Εργασίας» δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Τι εορτάζεται την Πρωτομαγιά 

Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη ημέρα του Μαΐου και αποτελεί ημέρα εορτασμού της Άνοιξης για πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Ο εορτασμός της έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της Άνοιξης.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές, όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα. Με τον εκχριστιανισμό, όμως, της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορταζόταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Διαφήμιση