Αρχική Ευζωία Λ. Μενδώνη: Η αξία των ευρημάτων του Τύμβου της Δοξιπάρας είναι αδιαμφισβήτητη

Λ. Μενδώνη: Η αξία των ευρημάτων του Τύμβου της Δοξιπάρας είναι αδιαμφισβήτητη

0
Λίνα Μενδώνη - Αρχαιολογικά ευρήματα
Σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας το εύρημα της Δοξιπάρας EUROKINSSI ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΣΜΟΥ
Διαφήμιση

«H αρχαιολογική και η ιστορική αξία των ευρημάτων του Τύμβου της Δοξιπάρας, εδώ στον Έβρο, είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Έβρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Τα ευρήματά του συγκροτούν ένα σύνολο αρχαιολογικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και εξαιτίας της άριστης κατάστασης διατήρησής τους. Αποτελεί κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, διότι στο μουσειακό κέλυφος που θα καλύπτει τον Τύμβο της Δοξιπάρας, όπως το σκέφτονται οι ειδικοί και οι ανασκαφείς, ο επισκέπτης θα βλέπει στη θέση τους τις ταφές των αλόγων, τις άμαξες και συγχρόνως στις προθήκες, όλα τα κινητά ευρήματα. Μιλάμε για μουσειακό κέλυφος και όχι απλώς για στέγαστρο προστασίας. Αυτό θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή», σημείωσε, η κ. Μενδώνη, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βεργίνα και την ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή μετά την αποκάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου.

«Αποφασίσαμε γρήγορη αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου»

Τύμβος της Δοξιπάρας
Σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας το εύρημα της Δοξιπάρας EUROKINSSI ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΣΜΟΥ

«Παρακολουθώ, με τηλεδιασκέψεις», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «κάθε 10 μέρες, το θέμα της Δοξιπάρας. Αυτές οι εξελίξεις, δρομολογήθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν κάναμε την περιφερειακή σύσκεψη στην Κομοτηνή, με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο. Αποφασίσαμε να προχωρήσει, επιτέλους, με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του μουσειακού κελύφους προστασίας του Τύμβου της Δοξιπάρας. Πολλώ μάλλον όταν το έργο έμεινε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Είναι κρίμα. Το τελευταίο έγγραφο που αφορά στη Δοξιπάρα ήταν του Μαρτίου του 2014, όταν το ΚΑΣ ενέκρινε την προμελέτη. Από τότε μέχρι πριν από δύο μήνες, στην ουσία δεν έγινε απολύτως τίποτα».

«Ο περιφερειάρχης, η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή», σημείωσε η υπουργός, «και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ήταν πολύ θετικές στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ. Εμείς ως υπουργείο, θα συμβάλουμε με εθνικούς πόρους, όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

«Το μνημείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση»

Τύμβος της Δοξιπάρας

Επειδή όμως είναι απολύτου προτεραιότητας, θα αντιμετωπιστούν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο και θα δώσει το ανάλογο τίμημα, είτε ως απαλλοτρίωση είτε ως απευθείας αγορά. Είναι παράδειγμα της καλής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια, για να τρέξουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο έργο. Το μνημείο είναι σε πολύ καλή κατάσταση με τη συνεχή φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Με την ολοκλήρωση του -η υπουργός είχε επισκεφθεί τη Δοξιπάρα τον Φεβρουάριο- μέσω του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και εμμέσως, με την ανάδειξη της περιοχής, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας όπως και κίνηση στην τοπική αγορά. Η εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, όταν μάλιστα γίνονται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας».

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και του υπουργείου Πολιτισμού να αναδείξει τη Δοξιπάρα προσφέροντας έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο, καταρχήν στους ντόπιους και στη συνέχεια στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα μετακινήσεων, θα έρθουν τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων ώστε μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δρομολογήσουν τις εργασίες συντήρησης και προστασίας των ίδιων των ευρημάτων, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα», κατέληξε η υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση