Αρχική Καταστροφές Κακοκαιρία: Πλημμύρες, καταστροφές και κατολισθήσεις σε Εύβοια, Σκιάθο και Χαλκιδική (εικόνες-βίντεο)

Κακοκαιρία: Πλημμύρες, καταστροφές και κατολισθήσεις σε Εύβοια, Σκιάθο και Χαλκιδική (εικόνες-βίντεο)

0
Καταστροφές
Διαφήμιση

Πολλά προβλήματα και καταστροφές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας μας από το βαρομετρικό χαμηλό. Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρέθηκαν κυρίως η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Σκιάθος, τα Τρίκαλα και η Ευρυτανία.

Πλημμύρες σε περιοχές της Χαλκιδικής

Μεγάλα προβλήματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν από χθες Σάββατο την περιοχή. Δρόμοι πλημμύρισαν από τα ορμητικά νερά της βροχής και ένα ρέμα στην περιοχή της Τορώνης υπερχείλισε.

Άνδρες και πυροσβεστικά οχήματα καθώς και μηχανήματα του δήμου Σιθωνίας βρίσκονται σε σημεία και δρόμους που έχουν αναφερθεί πλημμύρες ενώ σε τρεις περιπτώσεις προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων. Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί σε τμήμα του δρόμου Συκιάς-Σάρτης καθώς έχει σημειωθεί κατολίσθηση σε στροφή.

πλημμυρα

Απεγκλωβισμοί στη Χαλκιδική

Στον απεγκλωβισμό δύο γυναικών προχώρησε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά με δύο οχήματα, χθες το βράδυ στην περιοχή της Μικροκώμης Θεσσαλονίκης. Οι δύο γυναίκες (μάνα και κόρη) εγκλωβίστηκαν από τον ορμητικό χείμαρρο και τα νερά της βροχής καθώς επιχείρησαν να τον διασχίσουν με Ι.Χ αγροτικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο καθηλώθηκε από την ορμή των νερών κάλεσαν σε βοήθεια και μετά την επέμβαση των πυροσβεστών μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Προβλήματα σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά της Σιθωνίας

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή κακοκαιρία εντοπίζονται στο «δεύτερο πόδι» της νότιας Χαλκιδικής και κυρίως στη Σάρτη, την Τορώνη και την Συκιά της Σιθωνίας.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού από τις έντονες καταιγίδες είχαν ως συνέπεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερχειλίσουν ρέματα και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν δρόμοι στους τρεις οικισμούς, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων και να σημειωθούν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους. Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός «η κινητοποίηση του δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντικών ομάδων στην περιοχή μας ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα όταν τα δύο μεγάλα ρέματα της Σάρτης που ξεκινούν από το όρος Δραγουδέλι ”φούσκωσαν΄” από τα νερά και λόγω των φερτών υλικών υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

Κάτοικοι δεν κινδύνεψαν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης όπου υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και υπέστη καθίζηση πεζόδρομος, ενώ έσπασε ο κεντρικός αγωγός απορροής ομβρίων που διοχετεύει τα νερά στην παραλία με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και να κινδυνέψουν περιουσίες. Πέντε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, βενζινάδικου κι ενός κτιρίου με ενοικιαζόμενα δωμάτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστική για την άντληση των νερών».

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό το πρωί η ένταση της βροχής μειώθηκε και τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν. Η μείωση της βροχής έδωσε την δυνατότητα και στα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και της πυροσβεστικής με την συνδρομή των δύο Ομάδων εθελοντών(ΟΦΚΑΔ και «Δραγουντέλι») να επέμβουν σε πολλά σημεία των τριών οικισμών και να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρχικά στο δίκτυο ύδρευσης και κατόπιν διανοίξεις στο οδικό δίκτυο (Πλατανιτσίου- Τορώνης και Σάρτης- Συκιάς) και στο ύψος του κάμπινγκ «Λακάρα» όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Συκιά: Αποκλεισμένοι Κτηνοτρόφοι

Έξι κτηνοτρόφοι είναι αποκλεισμένοι στα ποιμνιοστάσιά τους στα ορεινά της Συκιάς, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω των νερών της βροχής.

«Τα μέτωπα είναι πολλά και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Κάνουμε προσπάθειες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Εθελοντική Ομάδα “Δραγουντέλι” να συνδράμουμε στους κτηνοτρόφους που είναι αποκλεισμένοι, ενώ άλλοι δεν μπορούν να πάνε στα μαντριά τους και να δουν τα ζώα τους», ανέφερε στο halkidikinews.gr o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος.

Στην παραλία της Συκιάς το νερό έφθασε τους 60 πόντους, ενώ και η Τορώνη είναι πλημμυρισμένη σε πολλά σημεία. 

«Η πλατεία της Σάρτης και το γήπεδο είναι σαν λίμνη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζήσιος. Πολλά προβλήματα εντοπίζονται και στις υποδομές του Δήμου, καθώς υπάρχουν βλάβες σε δρόμους και γεφύρια. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην πεζογέφυρα στην περιοχή της παιδικής χαράς και απαγορεύεται η διέλευση.

Επίσης έσπασε ο αγωγός ύδρευσης που ήταν δίπλα στην πεζογέφυρα με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί το νερό στο 80% του οικισμού. Σημαντική είναι η συνδρομή και των μελών της Βάσης ετοιμότητας ΟΦΚΑΘ.

Κατολισθήσεις σε Σιθωνία και Κασσάνδρα

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Σιθωνίας μετά τη Νικήτη προς Νέο Μαρμαρά λόγω κατολισθήσεων. Από τις έντονες βροχοπτώσεις έπεσαν φερτά υλικά στο οδόστρωμα, στο ύψος του ξενοδοχείου Γεράνιο, με αποτέλεσμα η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία.

Από τις 3 μετά το μεσημέρι βρίσκονται στο σημείο δύο εκσκαπτικά μηχανήματα της Περιφέρειας και εργάζονται για τον καθαρισμό του δρόμου.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ο δρόμος θα ξαναδοθεί στην κυκλοφορία.

Κατολισθήσεις προξενήθηκαν στον επαρχιακό δρόμο της Σιθωνίας. Μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από τα πρανή του δρόμου λόγω της βροχής και ο δρόμος έκλεισε προσωρινά από Πλατανίτσι προς Σάρτη. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στην Κασσάνδρα σταμάτησε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Κρυοπηγής γιατί έπεσε δέντρο στη μέση του δρόμου. Συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο.

Στην Ορμύλια υπερχείλισε ο χείμαρρος και η κυκλοφορία διεκόπη στο δρόμο Βραστάμων- Ορμύλιας.

Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί και στην Εύβοια 

Σαρωτικές πλημμύρες πλήττουν τον οικισμό Μουρτερης στην Οκτωνιά Ευβοίας, ενώ στην περιοχή επιχειρεί η εθελοντική ομάδα της Οκτωνιάς με 3 οχήματα και 1 τρακτέρ που διαθέτει απεγκλωβίζοντας τον κόσμο από τα σπίτια.

kairos_evoia_1

kairos_evoia_2

Η Πυροσβεστική επενέβη για να απεγκλωβίσει δύο ηλικιωμένους, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κι άλλους κατοίκους που ήρθαν αντιμέτωποι με την θεομηνία.

«Κόπηκαν» στα δύο δρόμοι – Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τις καταστροφές

Τεράστιες ζημιές έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ερέτριας, όπου οι δρόμοι άνοιξαν στα δύο, καθώς το οδόστρωμα υποχώρησε σε πολλά σημεία, όπως αναφέρει το evima.

Οι εικόνες από τις ζημιές στην Εύβοια είναι απίστευτες και ενδεικτικές της θεομηνίας που χτύπησε την περιοχή:

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Η κακοκαιρία έπληξε και την περιοχή της Αγίας Άννας με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκιάθος 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ολόκληρη η Σκιάθος από τη γ.γ Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που έπληξε το νησί για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα της Σκιάθου, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Ποτάμια οι δρόμοι

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στον Περιφερειακό δρόμο της Χώρας στο ύψος της Αστυνομίας και στον πεζόδρομο της Παπαδιαμάντη όπου το επικλινές της περιοχής κατέβασε πολλά νερά από τον Περιφερειακό και πλημμύρισαν κλειστά καταστήματα και 4 σπίτια.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο «Δέλτα» του περιφερειακού, ενώ στην οδό Παπαδιαμάντη το νερό ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Χείμαρροι και ρέματα στον δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών «φούσκωσαν» από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέστρεψαν δρόμους και αντιστηρήξεις, ενώ έχει χαθεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή.

Στην περιοχή της Σκιάθου, των Σποράδων και της χερσαίας Μαγνησίας η βροχόπτωση εξακολουθεί να πέφτει ασταμάτητα και να είναι έντονη αφού βρέχει συνεχώς για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας δίναμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, διότι το νερό που έπεφτε στη Σκιάθο ήταν τόσο πολύ που σήμανε συναγερμός. Μέχρι τις 3.30 το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου, αλλά και κάτοικοι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να σώσουμε ανθρώπους αν απαιτείτο. Τώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες. Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τι γίνεται και στην ύπαιθρο του νησιού και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές στον άξονα Σκιάθου -Κουκουναριών».

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάλογες ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στο Νότιο Πήλιο, ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, κυρίως στις περιοχές Πλατανιάς, Μηλίνα, Λαύκος και Προμύρι. Τέλος, κατολισθήσεις έχουν γίνει στο Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου είχαν σημειωθεί ίδια φαινόμενα και πριν από λίγες ημέρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Μαγνησία και τις Σποράδες δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

Γι’ αυτό τον λόγο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, απόψε το βράδυ, μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο πλήττει την περιοχή.

Μετά τη Σκιάθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή κατά τη διάρκεια της νύχτας, διήρκησε περίπου 5 ώρες και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετετράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας έχουν μεταβεί στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να απομακρύνουν πέτρες και χώματα και να ανοίξουν τους δρόμους. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, με συνεργεία του δήμου, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κανονικότητα και να επιλύσουν τα προβλήματα κυρίως στην ύδρευση και την οδοποιία.

Το φράγμα Παναγιώτικο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσιάζει υπερχείλιση με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φεύγουν προς τα ρέματα με τεράστια δύναμη και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για νέες πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πάλι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Απροσπέλαστοι οι δρόμοι

Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στον δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό, ενώ βράχοι και τεράστιοι όγκοι χωμάτων και λάσπης έχουν κάνει αδιάβατους τους δρόμους σε πολλά σημεία.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς, Παναγιώτης Κοτσάφτης, επικοινώνησε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Πάνω από 30 εκατοστά χιόνι στην Ευρυτανία

Την ίδια, ώρα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό μέσα στην άνοιξη επικρατεί στην Ευρυτανία και τη Δυτική Φθιώτιδα με το χιόνι που έπεφτε για αρκετές ώρες να ξεπερνάει σε ύψος τα 30 εκατοστά.

Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους κυρίως στον ορεινό όγκο της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και στην Ευρυτανία. Τα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές ήταν σημαντικά καθώς η έντονη χιονόπτωση δεν επέτρεπε να συνεχίσουν τα μηχανήματα στη διάνοιξη των δρόμων.

Τα ρέματα φούσκωσαν και ο ποταμός Σπερχειός την Φθιώτιδα έδειξε για μια ακόμη φορά τα δόντια του. Το χτυποκάρδι για πιθανή υπερχείλιση σε διάφορα κρίσιμα σημεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Από τις 4 τα ξημερώματα όμως σταμάτησε η βροχόπτωση με συνέπεια η στάθμη των νερών να πέφτει συνέχεια και η απειλή μα απομακρυνθεί.

«Είναι θετικό ότι χιονίζει στα ορεινά με συνέπεια να μην έχουμε όγκο νερού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς κ. Θανάσης Καρακάτζας.

Στη Βοιωτία χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν πλημμύρες ιδιαίτερα στο Δήμο Αλιάρτου. Μηχανήματα της Περιφέρειας από πολύ νωρίς είχαν ξεκινήσει παρεμβάσεις σε διάφορα επικίνδυνα σημεία μέσα στην Κωπαΐδα για να διευκολύνουν την έξοδο στα νερά. Παράλληλα παρεμβάσεις με μηχανήματα χρειάστηκαν και στο δρόμο Θηβών Λιβαδείας καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα απειλούσαν ακόμη και την συνέχιση της συγκοινωνίας.

Τέλος να σημειωθεί, ότι χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας για να σταματήσει η κίνηση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με το που έπεσε χιόνι.

Τρίκαλα: Διακοπή κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο – 20 εκατοστά χιόνι στα ορεινά

Οι έντονες βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σήμερα στη Δυτική Θεσσαλία, είχαν ως αποτέλεσμα να “φουσκώσουν” αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί σε ορισμένα σημεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως είναι ο Πηνειός και ο Πάμισος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, «προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες, καθώς σε αυτά τα σημεία έχουν υπερχειλίσει οι ποταμοί Πηνειός και Πάμισος, έχουμε προβεί στη διακοπή της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Αυτή την ώρα, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθαρίζουν τα αρδευτικά κανάλια για να απελευθερώσουν τις ποσότητες νερού που έχουν συσσωρευτεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη οι παρεμβάσεις γίνονται και για να μην κινδυνεύσουν ποιμνιοστάσια.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα συνεχίζεται η χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν και καταπτώσεις βράχων, στα σημεία όπου έχουμε έντονη βροχόπτωση. Τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά, συνδράμουν 18 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.

Με πληροφορίες από: protothema.gr, iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, halkidikinews.gr

Φωτογραφίες – Βίντεο: protothema.gr, skiathoslife.gr, evrytanika.gr, evima.gr, halkidikinews.gr

Διαφήμιση