Αρχική Καταστροφές ΗΠΑ: Πάνω από 30 νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους

ΗΠΑ: Πάνω από 30 νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους

0
Ανεμοστρόβιλος - ΗΠΑ - Καταστροφές
Διαφήμιση

Ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και πολλά θύματα την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί στις νότιες ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 32 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημη πηγή και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Κατεστραμμένα σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, αυτοκίνητα που ανατράπηκαν: οι καταιγίδες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε μια περιοχή από το Τέξας ως τη Νότια Καρολίνα. Άφησε περισσότερα από 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρισμό εν μέσω πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Ανυπολόγιστες καταστροφές εν μέσω πανδημίας

Στην Αλαμπάμα, οι άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο από τους ανεμοστρόβιλους συγκεντρώθηκαν σε κοινοτικά καταφύγια, με προστατευτικές μάσκες για να προφυλαχθούν από τον νέο κορονοϊό.

ΗΠΑ: Πάνω από 30 νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους
Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στο Τενεσί. (Troy Stolt/Chattanooga Times Free Press via AP)

Ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε ένα σπίτι του Μισισιπή εκτός από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο όπου ένα παντρεμένο ζευγάρι και τα παιδιά τους επέζησαν χωρίς να τραυματιστούν, όμως 11 άλλοι πέθαναν στην πολιτεία.

Περίπου 85 μίλια (137 χιλιόμετρα) από την Ατλάντα στα βουνά της βόρειας Τζόρτζια, η Εμμα και ο Τσαρλς «Πιγουί» Πρίτσετ (Emma και Charles «Peewee» Pritchett) έμειναν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους προσευχόμενοι καθώς ένας ανεμοστρόβιλος διέλυσε το υπόλοιπο σπίτι τους.

Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στο Τενεσί. (Troy Stolt/Chattanooga Times Free Press via AP)

«Είπα, ‘αν θα πεθάνουμε, θα είμαι δίπλα του’», είπε η γυναίκα τη Δευτέρα. Και οι δύο επέζησαν χωρίς τραυματισμούς.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 11 επιβεβαιωμένοι νεκροί και πολλές υλικές ζημιές σε όλη την πολιτεία», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του Μισισιπή.

Εννέα ακόμη νεκροί καταγράφηκαν στη Νότια Καρολίνα και οκτώ στη Τζόρτζια. Αξιωματούχοι του Τενεσί ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα γύρω από το Τσατανούγκα (Chattanooga) και άλλοι πέθαναν από πτώση δέντρων ή μέσα σε κατεστραμμένα κτίρια στο Αρκάνσας και τη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προτού ξεκινήσει την καθημερινή του συνέντευξη Τύπου από τον Λευκό Οίκο για την επιδημία του κορονοϊού, απηύθυνε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η κυβέρνησή μου θα κάνει ότι είναι δυνατό για να βοηθήσει τις κοινότητες αυτές να ανασυνταχθούν», τόνισε κάνοντας λόγο για «φρικτούς και καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο πολιτείες

Με τους ανεμοστρόβιλους που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στο Νότο και καταιγίδες που εξακολουθούσαν την Τρίτη να μαίνονται μέχρι τις Ανατολικές παραλίες, οι μετεωρολόγοι έσπευσαν να καθορίσουν πόσο μεγάλο μέρος των ζημιών προκλήθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους. Στις πολιτείες Μισισιπή και Λουιζιάνα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΗΠΑ: Πάνω από 30 νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους
Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στο Μισισιπί. (AP Photo/Rogelio V. Solis)

Η απόφαση ελήφθη «για να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης του Μισισιπή Τέιτ Ριβς (Tate Reeves), ο οποίος διαβεβαίωσε παράλληλα τους κατοίκους ότι «δεν είναι μόνοι».

«Κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να προστατεύσουμε τους δικούς μας και τις περιουσίες τους», συνέχισε.

ΗΠΑ: Πάνω από 30 νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους
Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στο Μισισιπί. (Barbara Gauntt/The Clarion-Ledger via AP)

Η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε εκδώσει την ύψιστη προειδοποίηση για ανεμοστρόβιλους, εκτιμώντας ότι οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα έως και 235 χιλιόμετρα την ώρα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο κυβερνήτης του Μισισιπή είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους πολίτες να σέβονται τις συστάσεις για την προστασία από την επιδημία του κορονοϊού στην περίπτωση που χρειαστεί να μεταβούν σε κάποιο από τα καταφύγια που έχει δημιουργήσει η Πολιτεία.

ΗΠΑ: Πάνω από 30 νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους
Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στο Τενεσί. (Troy Stolt/Chattanooga Times Free Press via AP)

Μάλιστα, τόνισε ότι οι καταιγίδες «ήταν ότι χειρότερο είχαν δει εδώ και μία δεκαετία. Είμαστε συνηθισμένοι σε ανεμοστρόβιλους. Κανείς όμως δεν ήταν συνηθισμένος σε αυτό».

«Οι ζημιές είναι καταστροφικές και πρόκειται για μια καλή υπενθύμιση προς όλους ότι πρέπει να προσέχουν τα μετεωρολογικά δελτία», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Τζον Μπελ Εντουαρντς (John Bel Edwards).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση