Αρχική COVID-19 Guardian: Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Guardian: Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
Ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν τον κορονοϊό σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τώρα επιχειρούν να διαπιστώσουν αν αυτό επιτρέπει στο ιό να μεταφέρεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, η μελέτη αυτή βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν είναι γνωστό εάν ο ιός παραμένει ενεργός πάνω στα αιωρούμενα σωματίδια ή σε αρκετά μεγάλη ποσότητα ώστε να προκαλέσει ασθένεια.

Οι Ιταλοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τυπικές τεχνικές για τη συλλογή δειγμάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εξωτερικούς χώρους σε μια αστική και σε μία βιομηχανική περιοχή στο Μπέργκαμο και εντόπισαν ένα γονίδιο που σχετίζεται με τον Covid-19 σε πολλαπλά δείγματα. Η ανίχνευση επιβεβαιώθηκε με τυφλή δοκιμή σε ανεξάρτητο εργαστήριο.

Guardian: Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Ο Λεονάρντο Σέτι στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί εάν ο ιός θα μπορούσε να διασπαρεί ευρύτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δύο άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν υποδείξει ότι τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κορονοϊό να ταξιδέψει μακρύτερα στον αέρα.

Μια στατιστική ανάλυση από την ομάδα του Σέτι υποδηλώνει ότι υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σωματιδίων θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας πριν από την επιβολή του lockdown. Την ιδέα αυτή υποστηρίζει μια άλλη προκαταρκτική ανάλυση. Η περιοχή της βόρειας Ιταλίας είναι μια από τις πιο μολυσμένες στην Ευρώπη.

Guardian: Ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε σε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Καμία από τις μελέτες της ομάδας του Σέτι δεν έχει αξιολογηθεί εξωτερικά ως εκ τούτου δεν έχει εγκριθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το εύρημα είναι εύλογο και γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here