Αρχική Ζώα Free Willy: Οι άνθρωποι κλείστηκαν μέσα και οι φάλαινες παίζουν ελεύθερες δίπλα...

Free Willy: Οι άνθρωποι κλείστηκαν μέσα και οι φάλαινες παίζουν ελεύθερες δίπλα στις ακτές

0
Φάλαινα, φάλαινες
Διαφήμιση

Ο εγκλεισμός του ανθρώπου δίνει μία απέραντη ελευθερία στα άγρια ζώα, δίνοντας άλλο ένα σημάδι ότι η επέμβασή μας, αποδιοργανώνει την φυσική κατάσταση των πραγμάτων.

Μια ναυτική περιπολία στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Γαλλίας κινηματογράφησε κι απαθανάτισε μοναδικές και εκπληκτικές εικόνες με φάλαινες να παίζουν ελεύθερες και ξέγνοιαστες από την απειλή της ανθρώπινης παρουσίας σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές, εκμεταλλευόμενες έτσι την απουσία μας, αφού κι εμείς δίνουμε μία τιτάνια μάχη επιβίωσης ενάντια στον κορονοϊό!

Το χαριτωμένο ζευγάρι -του είδους της πτεροφάλαινας- εντοπίστηκε πριν μία εβδομάδα στα νερά κοντά στο εθνικό πάρκο Calanques, μια προστατευμένη περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, δίπλα, όμως, στο συνήθως πολυσύχναστο, αλλά τώρα «κλειδωμένο», λιμάνι της Μασσαλίας.

Ο Didier Reault, ο οποίος είναι επικεφαλής του σκάφους του πάρκου, λέει ότι είναι «πολύ πολύ σπάνιο» για τις φάλαινες να κολυμπούν τόσο κοντά στην ακτή. «Συνήθως παραμένουν πιο μακριά, στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου, αλλά φαίνεται ότι το lockdown επέτρεψε σε αυτά τα εκπληκτικά κήτη να πλησιάσουν», όπως δήλωσε ο Reault.

Τα χαρακτηριστικά της πτεροφάλαινας 

Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη μετά τη γαλάζια φάλαινα, και είναι, μάλιστα, το μεγαλύτερο κητώδες που παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Έχει μακρύ και λεπτό σώμα με μικρό, σε σχέση με το μέγεθος της φάλαινας, και δρεπανόσχημο ραχιαίο πτερύγιο, που βρίσκεται αρκετά πίσω από το μέσο του σώματος του ζώου.

Το μέγεθος του σώματος του υποπληθυσμού της Μεσογείου είναι παρόμοιο με το μέγεθος των ατόμων που ζουν στον Ατλαντικό και λίγο μεγαλύτερο από αυτά που κατοικούν στην υφαλοκρηπίδα ΒΔ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μέγιστο μήκος είναι 22,5 μέτρα για τα θηλυκά και 21 μέτρα για τα αρσενικά, αν και το μέσο μήκος είναι 15-19 μέτρα. Το μέγιστο βάρος που έχει καταγραφεί ποτέ είναι 90 τόνοι. Στη Μεσόγειο, το μήκος των νεογέννητων είναι περίπου 5,2 μέτρα για τα αρσενικά και τα θηλυκά, λίγο μικρότερο από εκείνο στον Ειρηνικό ωκεανό, όπου είναι μεταξύ 6 και 6,5 μέτρων.

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Διαφήμιση