Αρχική COVID-19 Επιδρά κατά του κορονοϊού το ξίδι ή το αλκοόλ; – Τι λένε...

Επιδρά κατά του κορονοϊού το ξίδι ή το αλκοόλ; – Τι λένε οι ειδικοί

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Η διάδοση του κορονοϊου μας έφερε αντιμέτωπους μπροστά σε μία νέα κατάσταση, εντελώς πρωτόγνωρη. Πέρα, όμως από αυτό, όπως είναι λογικό μας γέμισε ερωτηματικά για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον ιό. Διαβάζοντας, λοιπόν, ένα άρθρο σχετικά με τον κατάλληλο καθαρισμό του σπιτιού από τον John Swartzberg, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας βρήκαμε ενδιαφέρον να σας επισημάνουμε μερικά πράγματα από αυτά που ανέφερε.

«Υπάρχουν πολλά κακά πράγματα γύρω από τον κορονοϊό, αλλά υπάρχει και ένα καλό: Δεν είναι πολύ ανθεκτικός». «Ο τακτικός καθαρισμός με κανονικές προμήθειες καθαρισμού κάνουν μεγάλη δουλειά για την αφαίρεση όλων των μικροβίων και όχι μόνο του κορονοϊού από τις επιφάνειες», επισημαίνει η Catherine Roberts, συντάκτρια υγείας στην Consumer Reports. «Επικεντρωθείτε σε περιοχές όπως: βρύση, πόμολα, σκαλοπάτια, αλλά και αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.» Τι συμβαίνει, όμως, με το αλκοόλ, το ξίδι και τη βότκα;

Αλκοόλ και κορονοϊός

Αλκοόλ και κορονοϊός

Το καθάρισμα με αλκοολούχα προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ θα μπορέσουν να σκοτώσουν τον κορονοϊό, που υπάρχει στις επιφάνειες και μάλιστα χωρίς να τις χαλάσουν, όπως θα συνέβαινε με τη χρήση της χλωρίνης. Μην αραιώνετε το αλκοόλ κατά τη χρήση, ωστόσο, ενδέχεται να αποχρωματιστούν κάποια πλαστικά αντικείμενα. Όσον αφορά τη βότκα, όμως, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική στον καθαρισμό κι αυτό διότι η συγκέντρωση αλκοόλης στη βότκα δεν είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τον ιό.

Το ξίδι σκοτώνει τον κορονοϊό;

Ξίδι

Πολλοί άνθρωποι γενικά καθαρίζουν με ξίδι, καθώς είναι φθηνό και φυσικό, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι για να είναι το απολυμαντικό χεριών αποτελεσματικό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Αυτό, που επισημαίνεται στο κείμενο από τους ειδικούς είναι πως ακόμα και τα κοινά καθαριστικά που έχουμε στο ντουλάπι μας είναι αποτελεσματικά για έναν πολύ καλό καθαρισμό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωταπριλιάτικη ψυχρή εισβολή με χιόνια και «στα χαμηλά» της βόρειας Ελλάδας
Επόμενο άρθρο2η Διαδικτυακή Ενημέρωση (Webinar) από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία