Από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου
Τώρα που «μένουμε σπίτι» λόγω κορονοϊού, είναι ευκαιρία να πειραματιστούμε με ιδιαίτερες και γευστικές συνταγές.
Έχω φτιάξει ντολμαδάκια με σέσκουλα και επειδή τα μεγάλα φύλλα τα χρησιμοποίησα, τα τρυφερά και μικρά φυλλαράκια θα τα κάνω τσιγαριαστά. Ένα παραδοσιακό πιάτο που το έχω δεί σε όλη την Ελλάδα, να το φτιάχνουν με διαφόρων λογής χόρτα, και να δίνουν το χαρακτήρα του τόπου στο πιάτο.
Το καλύτερο είναι να βρούμε διάφορα χόρτα όπου θα ανακατευτούν οι γεύσεις και θα βγάλουν την νοστιμιά τους.
Στο χωριό μου το φτιάχνουν με τα δικά τους χόρτα με τις τοπικές ονομασίες τους (μεγκουνίδες, νερουλίδες, σκατζάκια κλπ)
Στην λατρεμένη Κρήτη μας με τα υπέροχα χόρτα του βουνού, όπου βέβαια δεν λείπει και το σταμναγκάθι όπου δίνει ιδιαίτερη γεύση
Μακεδονία μας, πλούσια σε χόρτα, όπου έχω συναντήσει αυτό το πιάτο με τοπικά χόρτα αλλά και μπαχαρικά (μπούκοβο κλπ)
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε πως τα χόρτα μας πρέπει να γνωρίζουμε την γεύση του καθενός ώστε να δώσουμε στο φαγητό μας ή στη πίτα μας το χαρακτήρα που θέλουμε.
Χόρτα γλυκά: βρούβες, ζοχοί, τσουκνίδες, βλήτα, σέσκουλα, σπανάκι, καυκαλίθρες κλπ
Χόρτα ξινά: γλιστρίδες, ξινολάπαθα, αμπελοβλάσταρα κλπ
Πικάντικα: ρόκα, μαύρες βρούβες κλπ
Πικρά: ραδίκια, αντίδια ,πικραλίδες κλπ
Αρωματικά: άνηθος, μάραθος, δυόσμος, μέντα, ρίγανη φρέσκια, μαϊντανός κλπ
Μια ισορροπημένη πίτα πχ εάν θέλουμε να φτιάξουμε θα πρέπει να έχει 40% μίγμα από γλυκά χόρτα, 20% μυρωδικά, 10% την κατηγορία που θέλουμε (ξινά πικρά ή πικάντικα) και 20% κρεμμυδάκι φρέσκο, πράσο, κρεμμύδι ξερό κλπ.