Αρχική Ζώα Μιανμάρ: Το κρανίο μικρού δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε κεχριμπάρι

Μιανμάρ: Το κρανίο μικρού δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε σε κεχριμπάρι

0
Δεινόσαυρος Κεχριμπάρι
Διαφήμιση

Μία απίστευτη ανακάλυψη έγινε στη βόρεια Μιανμάρ, από επιστήμονες, καθώς βρήκαν σε καλοδιατηρημένο κεχριμπάρι, το απολίθωμα ενός μικρού δεινοσαύρου. Το μήκος του μόλις ενάμισι εκατοστού δεινοσαύρου, που έχει ποτέ βρεθεί ζούσε πριν 99 εκατομμύρια χρόνια.

Μάλιστα, αποκαλύπτεται ένας μίνι-δεινόσαυρος μεγέθους κολιμπρί, του μικρότερου δηλαδή πουλιού, που ζει σήμερα και ζυγίζει μόλις δύο γραμμάρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Τζινγκάμι Ο’Κόνορ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, δήλωσαν ότι το ασυνήθιστο απολίθωμα του κρανίου θα ρίξει περισσότερο φως στην καταγωγή των μικρών πουλιών από τους δεινόσαυρους.

Το νέο είδος δεινοσαύρου

Τυραννόσαυρος δεινόσαυρος

Το νέο είδος, που ονομάστηκε Oculudentavis khaungraee, φαίνεται από την ανατομία του κρανίου του πως είχε πολύ καλή όραση, αν και τα μάτια του, που κοιτούσαν προς τα πλάγια, θα προεξείχαν από το κεφάλι του με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο ζώο. Γι’ αυτό η Ο’Κόνορ έκανε λόγο για «το πιο παράξενο απολίθωμα που έχω συναντήσει». Διέθετε 100 κοφτερά κωνικά δόντια και μάλλον κυνηγούσε έντομα για να τραφεί. Το σώμα του ίσως έφθανε συνολικά τα πέντε εκατοστά σε μήκος.

Επειδή βρέθηκε μόνο το κρανίο του, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πώς ακριβώς το νέο είδος σχετιζόταν με τα πουλιά. Μερικά ανατομικά χαρακτηριστικά του κεφαλιού του παραπέμπουν σε δεινόσαυρο και άλλα σε εξελιγμένο πουλί. Τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρούς φτερωτούς δεινόσαυρους πριν περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.

Για μια ακόμη φορά πάντως, επιβεβαιώθηκε η μοναδική ικανότητα του κεχριμπαριού που πηγάζει από τα δέντρα, να διατηρεί στο εσωτερικό του πολύτιμα απολιθώματα από το μακρινό παρελθόν (έντομα, σαύρες, βατράχους κ.α.), τα οποία αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί προ πολλού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, nature.com

Διαφήμιση