Μεταναστευτικό: Απτή υποστήριξη της Ε.Ε στην Ελλάδα – Φον ντερ Λαιεν: Θα δώσουμε 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

    0
    Πρωθυπουργός, Ευρωπαίοι
    Διαφήμιση

    Την αμέριστη συμπαράστασή της εξέφρασε η Ευρώπη στην Ελλάδα, από τις καταιγιστικές εξελίξεις του μεταναστευτικού, που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τις συγκρούσεις και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, που ήθελαν να εισβάλουν παράνομα να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

    Χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τον Έβρο. Μάλιστα, στο τέλος των δηλώσεών της χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη «ασπίδα» για να χαρακτηρίσει την Ελλάδα.

    Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης στη χώρα μας, που πλήττεται από τη μεταναστευτική κρίση.

    H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία επεσήμανε ότι οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες και τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

    prosfygiko

    Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τις τουρκικές μεθοδεύσεις, τονίζοντας ότι πλέον δεν πρόκειται για ένα μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά για επιβουλή των ελληνικών εδαφών και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Κατήγγειλε, επίσης, την Τουρκία για παραβίαση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και υπογράμμισε πως «η Τουρκία μετατρέπεται πλέον επισήμως σε διακινητή μεταναστών».

    Επίσης. ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας του, «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε”, τόνισε, κατηγορώντας την Τουρκία ότι έχει μετατραπεί  σε διακινητή μεταναστών.

    Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους. Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων.Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα», καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν πάντως ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοικτή για την Τουρκία, αρκεί να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να εγκαταλείψει την πρακτική των τελευταίων ημερών. 

    evros

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ε.Ε επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε «Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας»

    Ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ευχαρίστησε την χώρα μας. «Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες που προσπάθησαν τόσο καιρό να προστατεύσουν ανθρώπους. Και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συνδιαλαγούμε και ότι πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες».

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας.

    we

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε στην Αλεξανδρούπολη την ηγεσία της Ε.Ε, πραγματοποιώντας αυτοψία με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα του Έβρου, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που επικρατεί.

    Οργισμένη η Τουρκία

    Αυστηρή απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας, αφού η δυσαρέσκεια, φαίνεται πώς είναι μεγάλη από την συσπείρωση των ηγετών της Ε.Ε.

    Ενοχλήθηκε αρκετά η Τουρκική ηγεσία από τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των κυρίων Μισέλ και Σασόλι πως τα σύνορα της Ελλάδας ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά.

    bv

    Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που αναμασώντας τα fake news του αρχηγού του, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί “φόνου” προσφύγων από τις ελληνικές δυνάμεις, έγραψε:

    «Οποιοσδήποτε λέει πως «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα γιατί προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης» είναι υπεύθυνος για τους πυροβολισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των στρατιωτών και τους φόνους προσφύγων. Τέτοια απάνθρωπη ιδιοτέλεια δεν έχουμε ξαναδεί.

    Με πληροφορίες από: newsit.gr, protothema.gr, newsbeast.gr

    Διαφήμιση