Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κλιματική αλλαγή: Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές άνθρακα κατά 6,3% το 2019

Κλιματική αλλαγή: Η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές άνθρακα κατά 6,3% το 2019

0
Διοξείδιο του άνθρακα
Διαφήμιση

Οι πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα στην Ε.Ε. και ο παροπλισμός εργοστασίων με άνθρακα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα κυβερνητική έκθεση. Αλλά η τάση δεν ισχύει για τη θέρμανση στα σπίτια και τη χρήση αυτοκινήτων.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία συνέχισαν να μειώνονται πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η χώρα μείωσε κατά περίπου 805 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου το 2019, δηλαδή περίπου 54 εκατομμύρια τόνους ή κατά 6,3% λιγότερο από ότι το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Με εξαίρεση την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, η μείωση των εκπομπών της Γερμανίας το 2019 ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση της χώρας από το 1990. Σε σύγκριση με το παρελθόν, η Γερμανία έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές της κατά 35,7%. Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.

Η έκθεση αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην επιτυχή μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εμπορίου εκπομπών, στη χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, στην επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και στον τερματισμό των πρώτων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

διοξείδιο του άνθρακα

Η τιμολόγηση του άνθρακα είναι αποτελεσματική

Οι περισσότερες μειώσεις σημειώθηκαν στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, ο οποίος παρουσίασε μείωση 51 εκατομμυρίων τόνων CO2. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 16,5% των εκπομπών κατά το προηγούμενο έτος. Βασικός παράγοντας είναι η χρήση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο αντί για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η έκθεση σημείωσε ότι η μέση τιμή για έναν τόνο CO2 το 2019 ήταν σχεδόν διπλάσια από το 2018, καθιστώντας τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2019 συχνά πιο δαπανηρή από εκείνη των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Η πολιτική της Γερμανίας για τον παροπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2019, με συνολική χωρητικότητα 3,5 gigawatts, και άλλα μέτρα είχε θετικό αποτέλεσμα, ανέφερε η έκθεση.

Ο γεωργικός τομέας της χώρας είδε επίσης μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 2,3%. Αυτό οφειλόταν στην μείωση του αριθμού των βοοειδών και των χοίρων, καθώς και στην πτώση των πωλήσεων ανόργανων λιπασμάτων κατά 10,3%. Αλλά η έκθεση προειδοποίησε ότι η μείωση της γεωργίας θα μπορούσε να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες των πολύ ξηρών καιρικών συνθηκών πέρυσι.

άνθρακας

Η Γερμανία σημείωσε επίσης αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Η έκθεση σημείωσε ότι αυτό οφειλόταν σε συνθήκες sunnier και windier, αλλά και σε αυξημένες επενδύσεις σε αυτές τις βιομηχανίες.

Οι εκπομπές από τη στέγαση και τα αυτοκίνητα αυξάνονται

Η έκθεση σημείωσε επίσης, μια αύξηση των εκπομπών στη στέγαση και τη μεταφορά. Βασική κινητήρια δύναμη των εκπομπών στον τομέα της στέγασης ήταν η θέρμανση. Σύμφωνα με την έκθεση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν σημαντικά χαμηλότερη το 2019 από ότι το 2018. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να οδηγούν και ως εκ τούτου, η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν επίσης σε άνοδο. Ο συνολικός αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων αυξήθηκε κατά 1,6%.

Η υπουργός περιβάλλοντος Svenja Schulze δήλωσε, ότι η έκθεση ήταν ένα θετικό σημάδι για το μέλλον και προέτρεψε για μεγαλύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέγοντας ότι, «η ηλεκτρική ενέργεια από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τη βάση για την επιτυχή προστασία του κλίματος. Πρόσθετα μέτρα είναι απαραίτητα για την πολιτική μεταφορών και τη στέγαση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τάση μείωσης των εκπομπών και σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Schulze.

διοξειδίου του άνθρακα

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Dirk Messner, επαίνεσε την έκθεση του υπουργείου, στην οποία συνεργάστηκε η οργάνωσή του. «Η Γερμανία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση προς τον κλιματικό στόχο για το 2030, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Messner.

«Κατά κανόνα, βλέπω ότι η Γερμανία μπορεί να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Και η Γερμανία μπορεί να επιτύχει ακόμα περισσότερο αν θέσουμε τη σωστή πορεία και εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Messner, αντανακλώντας την ώθηση του Schulze για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με πληροφορίες από: dw.com

Διαφήμιση