Αρχική Ειδήσεις ΚΕΔΕ: 739.886 πολίτες ρωτούν για αδήλωτα τετραγωνικά

ΚΕΔΕ: 739.886 πολίτες ρωτούν για αδήλωτα τετραγωνικά

0
Tετραγωνικά
Διαφήμιση

Πυρετωδώς …λειτουργεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/ για τη δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών των ακινήτων προς τους Δήμους της χώρας.

Η εφαρμογή, που αναπτύχθηκε από τη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείου Εσωτερικών, τη ΓΓΠΣΔΔ, την ΑΑΔΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, από την έναρξη της λειτουργίας της στις 27/2/20, έχει δεχτεί συνολικά 739.886 επισκέψεις πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να συγκρίνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο Ε9 με τα δηλωμένα τετραγωνικά που έχουν υποβάλει στον οικείο Δήμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τυχόν διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους έως τις 30 Μαρτίου 2020.

Τετραγωνικά

Τα στοιχεία

  • 59.600 αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις
  • 1.230 από κατοίκους του εξωτερικού.
  • 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
  • 9.187 αφορούν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
  • 1.585.717 τ.μ. περισσότερα προς τους Δήμους της χώρας.
  • 36,48% περισσότερα σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλωθεί στο Ε9.

Ταχύτητα και εξυπηρέτηση

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, η ΚΕΔΕ αντλεί πλέον τα δεδομένα του Ε9 από το αρχείο του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει και όλες τις τελευταίες μεταβολές ακινήτων, ενώ αυξήθηκαν τα στελέχη που συγκροτούν το κέντρο εξυπηρέτησής της.

Τετραγωνικά

Διευκρινίζεται πως στο Help Desk της ΚΕΔΕ απευθύνονται οι διαχειριστές και χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, υπάλληλοι των Δήμων, προκειμένου να δηλώσουν δυσλειτουργία της υπηρεσίας ή να λάβουν επιπλέον πληροφόρηση για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Το Help Desk

Οι πολίτες απευθύνονται στο Help Desk της ΚΕΔΕ μόνο για θέματα δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατά την είσοδο τους σε αυτή. Τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υπαλλήλους των Δήμων παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στη πλατφόρμα σε ηλεκτρονική μορφή (wiki) καθώς και «συχνές ερωτήσεις». Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη δήλωση των ακινήτων τους, απευθύνονται αποκλειστικά στο Δήμο που ανήκει το ακίνητό τους.

Τετραγωνικά

Τέσσερα «κλικ»

«Η τεράστια ανταπόκριση σε μια διαλειτουργικότητα που δεν απαιτεί κανένα δικαιολογητικό και γίνεται με τέσσερα κλικ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία εύχρηστη, κατανοητή και ασφαλή», επισήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Είναι μόνο η αρχή για μια σειρά υπηρεσιών που συγκροτούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, δηλαδή τη χρήση της τεχνολογίας για την απλούστευση των διαδικασιών και την αλλαγή της κουλτούρας των συναλλαγών μας με το Δημόσιο και τους φορείς, αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την ΑΑΔΕ».

Νέες εισπράξεις

Οι ψηφιακές δηλώσεις προδιαγράφουν μία τεράστια εισπρακτική δυνατότητα, αναφέρει το ecopress, κάνοντας λόγο για πολλά εκατομμύρια «κρυφά» τετραγωνικά μέτρα επιφανειών των ακινήτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν εμπρόθεσμες δηλώσεις γλιτώνουν μεν τα αναδρομικά τέλη αλλά ανοίγει μια νέα σελίδα πληρωμής αυξημένων τελών στους Δήμους.

Τετραγωνικά

Προσοχή

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό Χριστίνα Μαννέ, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το κυρίαρχο ζήτημα είναι το Ε9: «Εκεί πρέπει να δούμε αν είναι σωστά δηλωμένα τα τετραγωνικά», καθώς εκεί κρύβονται και οι επιβαρύνσεις. Η κ. Μαννέ εξηγεί ότι τα περισσότερα λάθη αφορούν τα δηλωμένα τετραγωνικά του αρχικού συμβολαίου του ακινήτου που δεν συμφωνούν είτε με το δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) είτε με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο δήμο είτε με κανένα
από τα δύο.

Τι μπορεί να έχει συμβεί; Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει δηλώσει μέρος της επιφάνειας του στο ακίνητο (αποθήκη, πυλωτή, ημιυπαίθριοι). Αν η ελλιπής δήλωση έχει γίνει στο Ε9 θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να διορθώσει κατ αρχήν την επιφάνεια του ακινήτου του. Η νέα επιφάνεια του ακινήτου θα φέρει νέο αναδρομικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά από το 2013 ή τα έτη που ακολούθησαν (αν οι προσθήκες είναι πιο πρόσφατες) τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Στην συνέχεια η επιπλέον επιφάνεια θα πρέπει να δηλωθεί και στο δήμο φέρνοντας υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν υπάρχει μέρος της επιφάνειας που δεν είναι ρυθμισμένο (πχ. ημιυπαίθριοι χώροι) τότε ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμου της αυθαίρετης επιφάνειας. Οι πυλωτές θα πρέπει αν δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι με άλλες κατοικίες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι δήμοι θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους έκρυψαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, κατέληξε η κ. Μαννέ.

Διαφήμιση