Αρχική Επιλεγμένα Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική σβήνουν έξι φορές πιο γρήγορα από τη...

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική σβήνουν έξι φορές πιο γρήγορα από τη δεκαετία του 1990

Επιμέλεια: Γιώργος Ιωακείμ
0
Ανταρκτική, Λιώσιμο Πάγων

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχουν χάσει 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου σε τρεις δεκαετίες. Αυτό το αμείωτο ποσοστό τήξης θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100.

Παρατηρήσεις από 11 δορυφορικές αποστολές που παρακολουθούν τους πάγους της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής αποκάλυψαν, ότι οι περιοχές χάνουν πάγο έξι φορές πιο γρήγορα από ότι στη δεκαετία του 1990. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση τήξης, οι περιφέρειες θα είναι σε δρόμο για να ταιριάξουν με το σενάριο «της χειρότερης περίπτωσης» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) με επιπλέον αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 21 εκατοστά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στις 12 Μαρτίου στο περιοδικό Nature από διεθνή ομάδα 89 επιστημόνων από 50 οργανισμούς, είναι η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα των μεταβαλλόμενων φύλλων πάγου. Η ομάδα εξετάζει την ισορροπία της μάζας του πάγου συνδυάζοντας 26 έρευνες για τον υπολογισμό των μεταβολών στη μάζα των φύλλων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής μεταξύ 1992 και 2018.

Η αξιολόγηση υποστηρίχθηκε από την NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Οι έρευνες χρησιμοποίησαν μετρήσεις από δορυφόρους, όπως το NASA Ice, Cloud και το Land Satellite Lift και το κοινό NASA-γερμανικό αεροδιαστημικό κέντρο Gravity Recovery και Experiment Climate  .Ο Andrew Shepherd στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία και ο Erik Ivins στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια οδήγησαν στη μελέτη.

6 φορές μεγαλύτερη απώλεια πάγου στη Γροιλανδία

Γροιλανδία

Η ομάδα υπολόγισε, ότι τα δύο φύλλα πάγου έχασαν μαζί τους 81 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στη δεκαετία του 1990, έναντι 475 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου ετησίως στη δεκαετία του 2010 – μια εξαπλάσια αύξηση. Συνολικά, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχουν χάσει 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τη δεκαετία του 1990.

Το προκύπτον μείγμα νερού αύξησε τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά 0,7 ίντσες (17,8 χιλιοστά). Μαζί, τα λιωμένα πολικά φύλλα πάγου ευθύνονται για το ένα τρίτο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Από τη συνολική αυτή αύξηση της στάθμης της θάλασσας, το 60% προέκυψε από την απώλεια πάγου της Γροιλανδίας και το 40% από την Ανταρκτική.

«Οι δορυφορικές παρατηρήσεις του πολικού πάγου είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη πως οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις απώλειες πάγου και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο Ivins «ενώ οι προσομοιώσεις υπολογιστών μας επιτρέπουν να προβάλουμε προβλέψεις από σενάρια κλιματικής αλλαγής, οι δορυφορικές μετρήσεις παρέχουν εκ πρώτης όψεως, μάλλον αδιάψευστα στοιχεία.» Η IPCC στην Πέμπτη έκθεση αξιολόγησης που εκδόθηκε το 2014 προβλέπει, ότι τα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν κατά 28 ίντσες (71 εκατοστά) μέχρι το 2100. 

χκ

Οι συνδυασμένες απώλειες από τα δύο φύλλα πάγου κορυφώθηκαν σε 552 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως το 2010 και κατά μέσο όρο 475 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Η απώλεια κορυφής συνέπεσε με πολλά χρόνια έντονης επιφανειακής τήξης στη Γροιλανδία και το Αρκτικό κύμα καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού σημαίνει, ότι το 2019 πιθανόν θα θέσει νέο ρεκόρ για την πολική απώλεια πάγου, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Οι προβλέψεις της IPCC δείχνουν ότι η προκύπτουσα αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να θέσει 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο ετήσιων παράκτιων πλημμυρών μέχρι τα τέλη του αιώνα.

«Κάθε εκατοστό της αύξησης της στάθμης της θάλασσας οδηγεί σε παράκτιες πλημμύρες και διάβρωση των ακτών, διακόπτοντας τις ζωές των ανθρώπων γύρω από τον πλανήτη», δήλωσε ο Shepherd. Όσον αφορά, το τι οδηγεί στην απώλεια πάγου, οι παγετώνες εξόδου της Ανταρκτικής λιώνονται από τον ωκεανό, γεγονός που τους αναγκάζει να επιταχύνουν. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία της απώλειας πάγου της Ανταρκτικής, αντιπροσωπεύει το ήμισυ της απώλειας πάγου της Γροιλανδίας, το υπόλοιπο προκαλείται από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες του αέρα που λιώνουν την επιφάνεια του πάγου.

Με πληροφορίες από: jpl.nasa.gov

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here