Αρχική COVID-19 Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

0
Koρονοϊός
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

Με την Ελλάδα να μετράει τον έκτο νεκρό – θύμα του κορονοϊού και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (σήμερα Πέμπτη 19/03/20) να φτάνουν τα 464, εκ των οποίων τα 16 σε σοβαρή κατάσταση και τα 79 να νοσηλεύονται, η εξάπλωση του κορονοϊού και στην Ελλάδα συνεχίζεται αμείωτη με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε ακόμη πολύ ευάλωτοι και να καθυστερεί η ανάκαμψη. Ωστόσο είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες του κόσμου που δεν προνόησαν να πάρουν έγκαιρα αυστηρά μέτρα όπως έκανε η Ελληνική κυβέρνηση, με τις μεγάλες «βόμβες» να βρίσκονται δίπλα μας σε Ιταλία και Τουρκία.

Ήδη περισσότεροι είναι οι νεκροί στην Γηραιά ήπειρο απ΄ ότι στην Ασία, ενώ συνολικά σε όλο τον κόσμο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 200.000 και οι νεκροί πάνω από 8.000 και με την ανησυχία να κορυφώνεται καθώς τα πολλοί νοσούντες είναι πλέον κάτω των 60 ετών.

Θετικός στον κορονοϊό και ο Μισέλ Μπαρνιέ διαπραγματευτής της Ε.Ε., σπέρνοντας το φόβο και στα ενδότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,ενώ σοκ προκασε κι η είδηση ότι θετικός στον ιό είναι και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό. Νεκρός και ο πρώην αρχηγός του στρατού ξηράς της Τουρκίας.

Η Πορτογαλία είναι η τελευταία χώρα που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Koρονοϊός

Η θλιβερή πεντάδα

Η Κίνα διατηρεί -μέχρι νεωτέρας -την πρώτη θέση με πάνω από 81.154 κρούσματα και πάνω από 3.000 θανάτους.

Η Ευρωπαϊκή και αναπτυγμένη Ιταλία μετράει σήμερα 2978 νεκρούς και 35.713 κρούσματα και διατηρεί μέχρι στιγμής την δεύτερη θέση. Μια πραγματική τραγωδία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην φίλη γειτονική χώρα με 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί να ζουν αποκλεισμένοι μέσα στην «κόκκινη ζώνη» και με την ανησυχία να αυξάνει ότι σύντομα, η χώρα θα ξεπεράσει τους θανάτους της Κίνας.

Στην τρίτη θέση παραμένει το Ιράν με πάνω από 18.407 κρούσματα και 1284 θανάτους, και τη θλιβερή πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Ισπανία και Γερμανία με 15.014 και 13.093 κρούσματα αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά στην Τουρκία που καθυστέρησε πολύ να ενημερώσει για την πορεία της πανδημίας, τα κρούσματα είναι απροσδιορίστου αριθμού ενώ ανακοινώθηκαν τελικά τρεις θάνατοι, με το τελευταίο θύμα να είναι ο πρώην αρχηγών των δυνάμεων ξηράς της χώρας Αϊτάτς Γιαμάν του οποίου η συζυγος επίσης νοσεί.

Οι επιστήμονες και γιατροί της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης μιλάνε για χιλιάδες φορείς σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Βαν, με νοσηλευόμενο πλέον τον καθηγητή του πανεπιστημίου Άγκυρας κ Τζ.Ταχστίογλου που εξέτασε το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοιού στην Τουρκία.

Στην Βρετανία η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, μόλις σήμερα αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία από αύριο Παρασκευή 20/03/20 με καθυστέρηση σχεδόν 10 ημέρες από τη ληψη του μέτρου στην Ελλάδα (Τρίτη 10 Μαρτίου). Τα κρούσματα εκεί ανέρχονται σε 2626 και οι νεκροί σε 71.

Στην Ισπανία τα κρούσματα ανήλθαν σε 15.014 και οι νεκροί σήμερα έφτασαν τους 767.

Στην Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.093 και οι νεκροί σε 31.

Στην Γαλλία τα κρούσματα έφτασαν τα 9134 και οι θάνατοι σε 264.

Στην Ελβετία τα κρούσματα έφτασαν τα 3067 και οι θάνατοι σε 33.

Στις ΗΠΑ έχουμε 9.415 κρούσματα και 150 νεκρούς.

Στην Αυστρία, χθες 18/03/20, τα κρούσματα ήταν 1646 και 5 οι νεκροί.

Δύο νεκρούς ανακοίνωσε σήμερα και η Αλβανία

Koρονοϊός

Λιγότερα κρούσματα στην Ασία

Η Ινδία μετράει μόλις 176 κρούσματα και 3 νεκρούς, η Ταϋλάνδη 272 και έναν νεκρό, η Μαλαισία 900 και έναν νεκρό, η Σιγκαπούρη κανέναν νεκρό και 313 κρούσματα, η Ινδονησία 311 με 25 νεκρούς.

Πιο αναλυτικά στοιχεία δείτε στο χάρτη εδώ.

Η εστία του κορονοϊού στην Ευρώπη

Στη Αυστρία , εντοπίζεται και η εστία απ’ όπου ξεκίνησε τέλος Φεβρουαρίου η διασπορά του κορονοϊού στην Ευρώπη σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Ολόκληρη η επαρχία του Τιρόλου και οι περίπου 750.000 κάτοικοί της τέθηκαν σε καραντίνα το βράδυ της Τετάρτης (18/3), καθώς η περιοχή αυτή των Άλπεων έχει μετατραπεί στην εστία της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στη διάσημη για τα χιονοδρομικά της κέντρα επαρχία της Αυστρίας και συγκεκριμένα, στην κοινότητα Ischgl (Ισγκλ), γνωστή και ως «η Ίμπιζα των Άλπεων», μολύνθηκαν πολλοί τουρίστες από τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε σκληρές επικρίσεις για την αντίδραση των τοπικών αρχών. Στο Τιρόλο καταγράφονται 474 κρούσματα από τα συνολικά 1.646 στη χώρα.

Κορονοϊός

Ο ιός εξαπλώθηκε από σκιέρ που επέστρεψαν στις πατρίδες τους, αφού έκαναν εκεί τις διακοπές τους. Στη Δανία και στη Νορβηγία, καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα που συνδέονται με το Τιρόλο, ενώ άνθρωποι που είχαν μολυνθεί εκεί ταξίδεψαν προς τη Σουηδία, την Ισλανδία, τη Γερμανία, ακόμη και τον Καναδά.

Όλοι οι σταθμοί σκι της Αυστρίας επέσπευσαν το τέλος της χειμερινής σεζόν. Οι αναβάσεις σταμάτησαν το βράδυ της Κυριακής.

Η κοιλάδα όπου βρίσκεται η Ισγκλ και πολλές γειτονικές κοινότητες βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα εδώ και πολλές ημέρες, ενώ η υπόλοιπη Αυστρία τέθηκε σε περιορισμό, δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων, τη περασμένη Δευτέρα.

Διαφήμιση