Αρχική Περιβάλλον Αυθαίρετα: Μπήκε η πρώτη μπουλντόζα στη Μακρόνησο

Αυθαίρετα: Μπήκε η πρώτη μπουλντόζα στη Μακρόνησο

0
Αυθαίρετα: Μπήκε η πρώτη μπουλντόζα στη Μακρόνησο
Διαφήμιση

Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου στη Μακρόνησο είναι γεγονός. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκίνησαν σήμερα με βάση τον προγραμματισμό οι κατεδαφίσεις των 22 παλαιών και νεότερων αυθαίρετων κατοικιών, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα έχουν κτιστεί πάνω σε πρώην κτίρια στρατώνων του ιστορικού νησιού.

“Η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι τον Αύγουστο του 2019, όλο το νησί χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικός χώρος” τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι “οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι“.

60 κατεδαφίσεις αυθαίρετων

Αυθαίρετα: Μπήκε η πρώτη μπουλντόζα στη Μακρόνησο Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις δεν θα περιοριστούν στη Μακρόνησο, αλλά θα προκηρυχθεί αμέσως νέος διαγωνισμός για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία καθώς και δασικών κτισμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή και στη Γλυφάδα.

Η τελευταία ρύθμιση

Μακρόνησος

Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου, δίνεται η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες, “κατηγορίας 5”. Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία. Μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να τακτοποιούν τα ακίνητά τους για 5 μόνο έτη έκτοτε, με προσαυξημένα ποσά κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. Απαρέγκλιτα τηρείται η «κόκκινη» γραμμή του 2011.

Διαφήμιση