Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Σε εντατικούς ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

ΥΠΕΝ: Σε εντατικούς ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια

0
ενεργειακές κοινότητες
Διαφήμιση

Τα δυο τρίτα του συνολικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης συνδέονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει βάλει ως στόχο να τις ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν, καθώς πολλές από αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για τις επτά εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΔΔΗΕ, Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΛΑΡΚΟ.

Για τη ΔΕΠΑ

ΔΕΠΑ

Ειδικότερα, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. “Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό, καλό είναι να μετριάσουν την κριτική του διότι η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει – και πολύ σύντομα μάλιστα”.

Για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο Υπουργός προανήγγειλε την έναρξη στο άμεσο μέλλον και την έναρξη από τη ΔΕΗ των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής που διαχειρίζεται το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εξήγησε μάλιστα ότι αποφασίστηκε να εκχωρηθεί το 49% της εταιρείας και όχι μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου να ενοποιούνται τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτά του μητρικού ομίλου. “Ειδάλλως, τα όποια κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα τα κατέγραφε η ΔΕΗ. Γι’ αυτό επιλέξαμε αυτή τη μέθοδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των συμβούλων ΜcKinsey και Goldman Sachs”.

Για το φυσικό αέριο Καβάλας

O κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε επίσης ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες επίκειται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα “ξεκλειδώσει” τον διαγωνισμό και για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας, “για την οποία επίσης υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2010 και δεν έχει προχωρήσει”.

Για τη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑ (Eurokinissi)

Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ώστε να λυθεί μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 35 χρόνια. “Προσανατολιζόμαστε προς ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης στη βάση νόμου του 2014. Θα πρέπει όμως να κάνουμε μια σειρά τροποποιήσεων, διότι το απίστευτο οικονομικό χάος που υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ δεν μας διευκολύνει να βρούμε μια νομικά στέρεα λύση. Νομίζω όμως ότι έχουμε καταλήξει και θα φέρουμε τροπολογία με το Υπουργείο Οικονομικών για να εκκινήσει η διαδικασία και να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που προβλέπει τον διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και την διεξαγωγή δυο παράλληλων διαγωνισμών την ίδια ημέρα (για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο) ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζομένους, αποφασίζοντας ο ίδιους ποιους και πόσους θα πάρει. Τεκμαίρεται ωστόσο ότι θα προσλάβει τους περισσότερους, λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ΕΛΠΕ

Όμιλος ΕΛΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (Eurokinisi)

Όσον αφορά την περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι “η διαδικασία συνεχίζεται, αναζητούμε να βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία διότι η συναλλαγή πρέπει να είναι κερδοφόρα για το Δημόσιο”, ενώ επιβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, “αν και δεν είμαστε ακόμα σε φάση ανακοινώσεων”.

Για την απολιγνιτοποίηση

ενέργεια πηγές

Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Υπουργός και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, προαναγγέλλοντας αφενός τον άμεσο ορισμό του Ειδικού Συντονιστή που θα έχει την συνολική εποπτεία του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, αφετέρου την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, για να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες στη βάση μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας και των σχεδίων άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. “Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας”, κατέληξε.

Διαφήμιση