Αρχική Μεταφορές Υδατοδρόμια: Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση – Επιταχύνονται οι διαδικασίες – Οι περιοχές

Υδατοδρόμια: Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση – Επιταχύνονται οι διαδικασίες – Οι περιοχές

0
Yδατοδρόμια
Διαφήμιση

Με διευρυμένο το πεδίο δραστηριοποίησης των υδροπλάνων για «να πηγαίνουν σχεδόν παντού, χωρίς το κράτος να επιβάλλει συγκεκριμένες περιοχές», σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, υπερψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια. Έτσι ένα όνειρο 10ετιών οδεύει επιτέλους προς υλοποίηση, παρά της παλινωδίες ετών και την …δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό αγανάκτηση, όσων επί μακρόν επιχειρούν να επενδύσουν στο, πάλαι ποτέ, φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της κυβέρνησης, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2019 και αναμένεται να επιφέρει πολύτιμα έσοδα και θέσεις εργασίας αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το εθνικό τουριστικό προϊόν.

Υπέρ του νομοσχεδίου με τίτλο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις». τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Yδατοδρόμια
Κώστας Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Επίλυση προβλημάτων

«Το νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει τα κακώς κείμενα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι «το κράτος έχει ρόλο εποπτικό και όχι ρόλο πατερούλη». Και διευκρίνισε: «Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται το υδατοδρόμιο να είναι μόνο δημόσιο. Μπορεί και ένας ιδιώτης να έρθει και να δημιουργήσει ένα υδατοδρόμιο», σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιδεοληψίες και να υιοθετηθούν οι καλές πρακτικές που ισχύουν σε άλλες χώρες».

Ο υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι διευρύνεται το πλαίσιο χορήγησης άδειας υδατοδρομίων, τόσο σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες αγκυροβόλια) όσο και σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης ΠΟΤΑ. «Δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει το υδροπλάνο αυτό που πρέπει. Να πηγαίνει σχεδόν παντού, χωρίς το κράτος να επιβάλλει στις εταιρείες ότι πρέπει να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μπορεί κάποιος που έχει ένα τουριστικό κατάλυμα, σε μια περιοχή, να μπορεί να υποδεχθεί ένα υδροπλάνο.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, στο πνεύμα του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουν περιληφθεί και διατάξεις για την επίλυση σειράς προβλημάτων στο χώρο των επιβατικών μεταφορών, με σεβασμό στους επαγγελματίες και το επιβατικό κοινό.

«Εμείς θέτουμε το πλαίσιο και αφήνουμε την αγορά να λειτουργήσει. Απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες», είπε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει εκ νέου τις διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των υδατοδρομίων. Παρέχει δυνατότητα αδειοδότησης σε δύο στάδια, δηλαδή άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας. Δίνει δυνατότητα ίδρυσης υδατοδρομίου, όχι μόνο σε δημόσιο φορέα, αλλά και σε ιδιωτικό. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τέλος την εκτίμηση, ότι τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου αποτελούν ένα προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων.

Yδατοδρόμια

Πού θα κατασκευαστούν

Οι εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes είναι μέχρι στιγμής οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες που επιδιώκουν να μετέχουν στο project που σε πρώτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει από την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα την ερχόμενη Άνοιξη. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή υδατοδρομίου στην λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα ενώ υπό αδειοδότηση τελούν τα υδατοδρόμια σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Μεγανήσι.

Ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Περιφέρεια Αττικής με τις συζητήσεις που διεξάγονται να προσανατολίζονται στην κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Πιο σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή 20 υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση άλλων 10 υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επίσης αναμένεται η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Εύβοια.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ/www.reporter.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Χαλανδρίου: Δράσεις για εξασφάλιση στέγασης σε Ρομά
Επόμενο άρθρο50 Εταιρίες στο #JobDay 45+ ετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ