Αρχική Περιβάλλον Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας: Φως από την Περιφέρεια Αττικής;

Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας: Φως από την Περιφέρεια Αττικής;

0
Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας
Διαφήμιση

Ελπίδα σχετικά με το μέλλον των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διαφαίνεται μέσα από τις πρόσφατες κινήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Ωστόσο, τα εμπόδια είναι πολλά και αφορούν τόσο τον οικονομικό σκέλος όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα να αναμένονται -και πάλι- μεγάλες καθυστερήσεις.

Η μελέτη

Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας

Σε σχετική ανακοίνωσή της πάντως, η σημερινή Διοίκηση αναφέρεται συγκεκριμένα στη μελέτη “Επισκευές όψεων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις διατηρητέες οκτώ πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας“, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη των εργασιών έχει σήμερα ως εξής:

  1. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των μελετών εφαρμογής που υποβλήθηκε από τα ΕΛΠΕ, από την Υπηρεσία και τον Σύμβουλό της. Εκτιμάται ότι μέχρι 15/2 θα έχουν δοθεί τα σχόλια της Υπηρεσίας και του Συμβούλου στον δωρητή, ώστε να ολοκληρωθεί το δυνατόν συντομότερα η εκπόνηση της μελέτης και η έγκρισή της με ρεαλιστικό Προϋπολογισμό.
  2. Πέρα από τον έλεγχο των μελετών των προσφυγικών πολυκατοικιών, ο Σύμβουλος έχει ολοκληρώσει προτάσεις για τη χωροθέτηση του υπογείου σταθμού αυτοκινήτων με υποβολή μάλιστα προμελέτης, για τις χρήσεις και τη διάταξη του κέντρου Μικρασιατικού πολιτισμού, καθώς και προτάσεις για τις απαραίτητες Πολεοδομικές ρυθμίσεις.
  3. Στις 10/2 θα υποβάλει την 7η έκθεση προόδου εργασιών και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη για την τεκμηρίωση της κατασκευής του υπογείου πάρκινγκ. Σε επόμενο στάδιο θα είναι δυνατή και η σύνταξη προκοστολόγησης του υπόγειου χώρου στάθμευσης.
  4. Αναμένεται συνάντηση της Περιφέρειας με την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ και τον Δήμο Αθηναίων, για την τακτοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής και του προσδιορισμού των επιτρεπομένων χρήσεων, καθώς μέχρι στιγμής η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Κοινόχρηστος χώρος κι ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο.

Πολλά τα προβλήματα

Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας

Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, προβάλλονται και μια σειρά από εμπόδια, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την υλοποίηση του έργου. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  1. Ο εξορθολογισμός του Προϋπολογισμού όσον αφορά τις εργασίες αποκατάστασης των 8 κτιρίων καθώς ο υφιστάμενος, κρίνεται μη ρεαλιστικός.
  2. Η εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του.
  3. Το θέμα της πλήρους συναίνεσης των συνιδιοκτητών των πολυκατοικιών. Για την έκδοση της οικοδομικής άδειας επαρκούσε μεν η σύμφωνη γνώμη του 66% των συνιδιοκτητών, αλλά στο στάδιο των εργασιών θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η αποκατάσταση σε όλες τις ιδιοκτησίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η συναίνεση σε ποσοστό 89%.
  4. Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής. Αυτή τη στιγμή, όλος ο περιβάλλων χώρος των πολυκατοικιών και οι οδοί που υφίστανται, θεωρούνται κοινόχρηστος χώρος. Η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ως εκ τούτου, προϋποθέτουν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δ. Αθηναίων. Προκειμένου να λάβει χώρα η τροποποίηση αυτή, ο Τεχνικός Σύμβουλος έχει καταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής συγκεκριμένη πρόταση (σε στάδιο προμελέτης) από την οποία εκκρεμούν μόνο η γεωτεχνική μελέτη (θα πραγματοποιηθούν άμεσα μία ή δύο γεωτρήσεις στην περιοχή) και η προκοστολόγηση. Μόλις ολοκληρωθούν τα ανωτέρω, θα γίνει αίτημα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού, σύμφωνα με την πρόταση που θα κατατεθεί.
  5. Η ταυτόχρονη δημοπράτηση κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης – διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Από τεχνικής πλευράς κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν οι εργασίες για την επισκευή όψεων, τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις και την αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου να προηγηθούν των εργασιών αποκατάστασης.

Για την ιστορία

Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας

Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένας πεπαλαιωμένος, πολεοδομικός σχηματισμός που αποτελείται από 8 πολυκατοικίες σχήματος παραλληλογράμμου και με την μεγάλη πλευρά τους παράλληλα προς τη Λεωφόρο, με συνολικά 228 διαμερίσματα. Κατασκευάσθηκαν μεταξύ 1933 και 1935 για τη στέγαση των εκατοντάδες χιλιάδων πρόσφυγες που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μέχρι και τα τέλη σχεδόν του 2000 κατοικούνταν τα 90 διαμερίσματα, ενώ τα υπόλοιπα περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, προκειμένου να περιληφθούν στη γενικότερη ανάπλαση που σχεδιαζόταν στο πλαίσιο της ανακατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Τα προσφυγικά είναι δείγμα της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος και έχουν κηρυχθεί από την Πολιτεία διατηρητέα. Σήμερα, έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Διαφήμιση