Αρχική Πολιτισμός Προετοιμασίες για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO

Προετοιμασίες για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο της UNESCO

0
Ζαγορίου
Διαφήμιση

Υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στο αμφιθέατρο του υπουργείου για την προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,
  • ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου,
  • ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέλαβε τον συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου.

«Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας», σημείωσε η κ. Μενδώνη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η σύνθεση της πολυεπιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί εντός της άλλης εβδομάδας».

Οι δράσεις για την υποψηφιότητα

Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη διαμόρφωση του φακέλου της υποψηφιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Στις 20 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου.

Για τον Μάιο του 2020 προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα “Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης“. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS) και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN)».

«Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στη συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021».

«Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι’ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας», είπε η κ. Μενδώνη.

Διαφήμιση