Αρχική Περιβάλλον Oργή οικολόγων για τη μεταφορά 50 τόνων χιονιού με… ελικόπτερο

Oργή οικολόγων για τη μεταφορά 50 τόνων χιονιού με… ελικόπτερο

0
Oργή οικολόγων για τη μεταφορά 50 τόνων χιονιού με... ελικόπτερο
Διαφήμιση

Ένα χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία έχει εξοργίσει τους οικολόγους, καθώς χρησιμοποίησε ένα ελικόπτερο για να μετακινήσει 50 τόνους χιόνι(!) από πλαγιές του βουνού σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς αντιμετώπιζε έλλειψη χιονιού.

Οι υπάλληλοι του Luchon-Superbagnères στα Πυρηναία εξουσιοδότησαν την λειτουργία έκτακτης ανάγκης τη νύχτα της Παρασκευής. Το ελικόπτερο πέρασε δύο ώρες μεταφέροντας το χιόνι το οποίο ερρίφθη στις χαμηλότερες πλαγιές που χρησιμοποιούνται από σχολές σκι.

Η θέση του διευθυντή συμβουλίου

Oργή οικολόγων για τη μεταφορά 50 τόνων χιονιού με... ελικόπτερο

Ο Hervé Pounau, διευθυντής του τοπικού συμβουλίου, δήλωσε ότι το κόστος της επιχείρησης θα καλυφθεί σε πολλαπλάσιο βαθμό από το κέντρο σε σχέση με τα χρήματα που θα χάνονταν λόγω έλλειψης χιονιού.

Όπως τόνισε: «Θα μας κοστίσει μεταξύ 5000 με 6000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε τουλάχιστον 10 φορές την απόδοση της επένδυσης», δήλωσε ο Pounau. «Κρατώντας τον σταθμό ανοιχτό, διασφαλίστηκαν 50 έως 80 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών λιφτ, των δασκάλων του σχολείου σκι, των παιδικών σταθμών, του καταστήματος ενοικίασης εξοπλισμού σκι και των ιδιοκτητών εστιατορίων», ενώ παραδέχτηκε ότι η κίνηση δεν ήταν «πολύ οικολογική», αλλά ανέφερε πως ήταν μια εξαίρεση και ότι δεν θα ξαναγίνει.

Η αντίδραση των Γάλλων οικολόγων

Oργή οικολόγων για τη μεταφορά 50 τόνων χιονιού με... ελικόπτερο

Η επιχείρηση εξόργισε τους Γάλλους οικολόγους. Ο Bastien Ho, ο γραμματέας της ευρωπαϊκής οργάνωσης Écologie Les Verts της Ευρώπης, δήλωσε ότι η λειτουργία μεταφοράς χιονιού ήταν απόδειξη πως ο κόσμος είναι«ανάποδος». «Αντί να προσαρμοστούμε στην υπερθέρμανση του πλανήτη, θα καταλήξουμε με ένα διπλό πρόβλημα: κάτι που κοστίζει πολλή ενέργεια, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη και επιπλέον είναι μόνο για μια ελίτ ομάδα που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Είναι ο κόσμος ανάποδα…», είπε στη γαλλική τηλεόραση.

Οι διακοπές Φεβρουαρίου-Μαρτίου στη Γαλλία, γνωστές ως «χειμερινές αθλητικές διακοπές», κλιμακώνονται σε διάστημα έξι εβδομάδων σε διάφορες περιοχές και είναι η πιο πολυσύχναστη περίοδος του χρόνου για τα ορεινά θέρετρα της χώρας. Το Luchon-Superbagnères εξαρτάται από αυτή την περίοδο για το 60% του εισοδήματός του, αλλά ο εξαιρετικά ήπιος καιρός έχει αναγκάσει το θέρετρο να κλείσει όλες -εκτός από έξι – από τις 28 πλαγιές του.

Είναι η πρώτη φορά που ελικόπτερα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά χιονιού από τα μεγαλύτερα υψόμετρα σε χαμηλότερα θέρετρα στα Πυρηναία, παρόλο που παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις Άλπεις. 

Mε πληροφορίες από: lifo.gr

Διαφήμιση