Αρχική Πολιτισμός Οι διαδικασίες και τα έργα ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου

Οι διαδικασίες και τα έργα ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου

0
Souli 1

Υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδωνή συζητήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες και τα έργα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η υπουργός ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», τόνισε χαρακτηριστικά, η κα. Λίνα Μενδώνη στη σύσκεψη.

Souli 2

Οι αποφάσεις

  • Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγκροτούν επιστημονική ομάδα εργασίας σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΥΠΠΟΑ.
  • Η ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ.
  • Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 θα παραδοθεί στην Περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

Τα έργα ανάδειξης

  • Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
  • Χάραξη μονοπατιών και  πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
  • Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης,  από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
  • Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
  • Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
  • Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here