Αρχική Πολιτισμός Ο Guardian τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Guardian τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

0
Παρθενώνας Μάρμαρα
Διαφήμιση

«Μια κυβέρνηση που τονίζει τη σημασία της εθνικής υπερηφάνειας θα πρέπει να κατανοήσει το αίτημα της Ελλάδας», υποστηρίζει σε κύριο άρθρο του ο Guardian.

Με αυτό τον τρόπο δείχνει την αμέριστη υποστήριξή του στη χώρα μας και στην επανένωσή της με τα γλυπτά του Παρθενώνα, σηματοδοτώντας την επανέναρξη της συζήτησης με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το ερώτημα που θέτει, η βρετανική εφημερίδα στην αρχή του άρθρου της προς την κυβέρνηση Τζόνσον είναι ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέσο για να μπορέσει η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας της και την υπερηφάνειά της διερωτώμενη: Ποια στάση πρέπει να κρατήσει λοιπόν απέναντι στα νέα αιτήματα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Guardian

Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ιταλίας, έχει εισάγει ένα σημείο στο προσχέδιο του κειμένου των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Ζητά την επιστροφή «των παρανόμως αφαιρεθέντος πολιτισμικών αντικειμένων” στις χώρες προέλευσης.  Δεν κατονόμαζε τα μάρμαρα και η κίνηση κατευθυνόταν σαφώς προς το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων σε οίκους δημοπρασιών του Λονδίνου», διατυπώνει στο ξεκίνημά του το άρθρο γνώμης.

«Καυτή» κριτική στη Βρετανία

Η εφημερίδα καυτηριάζει την συνεχής άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχτούν την επιστροφή των γλυπτών στην πατρίδα μας με την δικαιολογία ότι το κύρος που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο, ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ίδρυμα, του δίνει το δικαίωμα να διατηρεί και να εκθέτει τους θησαυρούς μας στους επισκέπτες του.

«Αυτή η προφανής ύβρις επιστρέφει με το Brexit, αν κρίνει κανείς από τις εχθρικές απαντήσεις για την ελληνική παρέμβαση» σημειώνει το άρθρο.

Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί του Brexit θέτουν με πάθος τη σημασία της αυτοκυριαρχίας, της εθνικής αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας καθώς και της υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα του παρελθόντος.

Γι’ αυτό το λόγο, ότι ισχύει για τη Βρετανία θα πρέπει να ισχύει και για την Ελλάδα.

«Η αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θα αποτελέσει την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος μια φίλης Ευρωπαϊκής χώρας στην κατανόηση του εαυτού της μετά το οικονομικό χτύπημα που δέχθηκε για πάνω από μια 10ετία.

Σίγουρα θα έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι η Βρετανία έχει τόσο μαγευτεί από την χαμένη δική της αυτοκρατορία που δεν μπορεί να αποκαταστήσει μια παλιά αδικία», καταλήγει το άρθρο του Guardian.

Με πληροφορίες από: The Guardian

Διαφήμιση