Αρχική Επιλεγμένα Μια συναισθηματική σύνδεση Ανθρώπου – Φύσης μέσω της τέχνης

Μια συναισθηματική σύνδεση Ανθρώπου – Φύσης μέσω της τέχνης

0
©generation symbiocene Team2

Μια κοινωνικοπολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας που ανταλλάσει σκέψεις και αισθήματα για τη Γη και εξερευνεί τρόπους για να έρθει ξανά κοντά στη φύση μέσω της τέχνης σε πάρκα της Αθήνας.

Οι άνθρωποι είναι η φύση:

έχουμε δημιουργηθεί από το ίδιο υλικό με τον υπόλοιπο κόσμο που μας περιβάλλει. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι έχουν μια βελτιωμένη συντροφική σχέση με τον υπόλοιπο έμβιο κόσμο; Φυσικά!

©generation symbiocene Raraou meetup

Η πρωτοβουλία Generation Symbiocene – ή αλλιώς Gen (S) – είναι ανοιχτή σε όλους, με κινητήρια δύναμη τους νέους. Θέλουμε να πούμε μια νέα, ριζοσπαστική ιστορία για το τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι, ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο κόσμο: τη Συμβιώκαινο εποχή.

Η Συμβιώκαινος, σαν όρος, δημιουργήθηκε από τον φιλόσοφο Glenn Albrecht. Αποτελείται από τη λέξη σύμβιος, που σημαίνει «που ζει μαζί με», και τη λέξη καινός, που σημαίνει «καινούργιος» και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των γεωλογικών εποχών της Γης. Είναι λοιπόν η εποχή της συμβίωσης και της συντροφικότητας, κατά την οποία η Γη δεν καταστρέφεται, αλλά αντιθέτως καλλιεργείται από τους ανθρώπους.

©generation symbiocene Team4

Είναι δυνατόν κάποιος να μπει στη Συμβιώκαινο εποχή;

Η Generation Symbiocene πιστεύει πως είναι, μέσα από την οικοδόμηση μιας ισχυρής συναισθηματικής σχέσης με τη Γη και ενεργώντας αναλόγως. Το πρόγραμμά μας εξελίσσεται σε δύο ενότητες, που θα διαρκέσουν από Φεβρουάριο μέχρι Μάιο, με όραμα και σχέδια να συνεχίσουν!

Αρχικά, περιλαμβάνει την οικοδόμηση της κοινότητας Gen (S) μέσα από μια σειρά συναντήσεων, οι οποίες φιλοξενούνται στο Earth Κ44, χώρο της Οργάνωσης Γη στο Γκάζι. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά οκτώ συναντήσεις, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο Πέμπτες και είναι ανοιχτές σε όλες και όλους με προεγγραφή μέσω email. Αυτές οι συναντήσεις ξεκινούν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, με σκοπό να αποτελέσουν ένα χώρο όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε σχέση με τη Γη και θα αποκτήσουν δημιουργικά εργαλεία με στόχο τη διάδοση της έννοιας της συμβίωσης.

©generation symbiocene Team1
Παράλληλα, εξελίσσονται πέντε καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης και στο Κέντρο της Γης (το υπαίθριο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Οργάνωσης Γη, δίπλα στο πάρκο Τρίτση) με δωρεάν συμμετοχή. Βασικός στόχος είναι η συναισθηματική σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση μέσω της τέχνης.


Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα:
  • Να γράψουν την προσωπική ιστορία τους, ανακαλώντας μνήμες που διαμόρφωσαν τη σχέση τους με τη φύση. (Εργαστήριο δημιουργικής γραφής Συμβιογραφία, 8 και 15 Μαρτίου με τον Ηλία Αδάμ, δραματουργό και ιδρυτή του Brutal Stories)
  • Να ακούσουν τις άγνωστες ιστορίες των πουλιών με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα τη δική τους προσωπικότητα. (Ορνιθολογική αφήγηση Φαντάσου να ήσουν πουλί, 29 Μαρτίου με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία)
  • Να παίξουν με τους ρυθμούς παραδοσιακών οργάνων, καθώς και του σώματος, της φωνής, αλλά και της φύσης. (Εργαστήριο μουσικής Συμβιοφωνική, 5 Απριλίου με τη σχολή SELI KANOU, West African Dance & Music)
  • Να δημιουργήσουν κύκλους συμβίωσης, με στόχο να απεικονίσουν τις σχέσεις που εκτυλίσσονται μέσα σε ένα οικοσύστημα. (Παιδικό Εργαστήριο ζωγραφικής Κύκλοι Συμβίωσης, 12 Απριλίου με την Αγγελίνα Κανελλοπούλου, ιδρύτρια του The Bee Camp)
  • Να κινηθούν σε αρμονία και επαφή με τη φύση για να ανακαλύψουν τον οικολογικό εαυτό τους. (Εργαστήριο Κινησιολογίας Συμβιοκίνηση, 3 Μαΐου με την Άρια Μπουμπάκη, χορεύτρια και χορογράφο)

©generation symbiocene Team3
Ελπίζουμε αυτές οι δράσεις και συναντήσεις να είναι μόνο η αρχή. Ας ονειρευτούμε τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε – και ας τον δημιουργήσουμε παρέα!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here