Αρχική Ζώα Mέτρα για την συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη

Mέτρα για την συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη

0
Mεγάλα σαρκοφάγα
Διαφήμιση

Τη συνύπαρξη ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη των «27» υποστηρίζει η Ε.Ε. και προσανατολίζεται στην θέσπιση κινήτρων μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του αγροτικού τομέα.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Άλπεις, στις 22 Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν άνω των 200 επιστημόνων από όλη την Ευρώπη. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 35 εισηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ταυτόχρονα με την διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων (με έμφαση στον λύκο), στην ευρύτερη περιοχή των Άλπεων.

Mεγάλα σαρκοφάγα

Το εργαστήριο φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου LIFE EU-LARGE CARNIVORES (21-23 Ιανουαρίου, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία), ενώ τη χώρα μας εκπροσώπησε η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και συγκεκριμένα ο επιστημονικός της υπεύθυνος, δρ. Γιώργος Μερτζάνης.

Η ΕΕ προσανατολίζεται στην συνέχιση της χρήσης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων (π.χ. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα LIFE αλλά και κίνητρα για χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους – το λεγόμενο «state aid»), τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους βασικούς στόχους συνύπαρξης ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη των «27». Η κατεύθυνση της ΕΕ είναι να ενισχυθούν, όπου υπάρχουν ήδη, και να δημιουργηθούν, όπου χρειάζεται, οι δομές και τα εργαλεία εκείνα μέσω των οποίων ο αγροτικός τομέας θα ενισχυθεί περαιτέρω με προληπτικά μέτρα, αλλά και κατάρτιση για ορθές πρακτικές χρήσης τους , προκειμένου η αγροτική παραγωγή να παραμείνει βιώσιμη και συμβατή με την παρουσία ή και την επάνοδο των μεγάλων σαρκοφάγων.

Mεγάλα σαρκοφάγα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει από τον Ιούνιο του 2014 την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα (LC Platform), για το συγκεκριμένο θέμα. Η συνύπαρξη των ανθρώπων με αυτού του είδους των ζώα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και μάλιστα σε περιοχές όπου παρατηρείται επάνοδος και ανάκαμψη των ειδών αυτών, πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις με τα εξής κίνητρα και χαρακτηριστικά: Ζημιές στην αγροτική παραγωγή, καταστροφή ή κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, παράνομη εξόντωση από λαθροθηρία και δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), τροχαία ατυχήματα.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τα ΜΣ είναι «να προωθεί τρόπους και μέσα που θα μειώνουν και όπου είναι δυνατό θα δίνουν λύσεις, στις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την παρουσία μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και της ανοιχτής, εποικοδομητικής συνεργασίας βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό». Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων εδώ.

Mεγάλα σαρκοφάγα

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», μαζί με την γερμανική εταιρεία συμβούλων «Adelphi», έχει την τιμή να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στο έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, η «Καλλιστώ» εργάζεται για την διάδοση των on-line εργαλείων της Πλατφόρμας στην Ελλάδα:

 

 

Διαφήμιση