Αρχική Περιβάλλον Κτηματολόγιο: Εξέταση ενστάσεων από τον διαμεσολαβητή κτηματογράφησης

Κτηματολόγιο: Εξέταση ενστάσεων από τον διαμεσολαβητή κτηματογράφησης

0
κτηματογράφηση
Διαφήμιση

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης” για την εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο. Η αρχή θα γίνει με την Αθήνα, όπου η ανάρτηση αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα.

Ο διαμεσολαβητής

Κτηματολόγιο

Τα γραφεία κτηματογράφησης (δηλαδή οι ανάδοχοι) αναλαμβάνουν ρόλο “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης“, ώστε να κερδηθεί χρήμα και χρόνος. Ουσιαστικά ο “διαμεσολαβητής” θα κάνει τη γνωμάτευση και μόνο εάν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με αυτήν, η υπόθεσή του θα παραπέμπεται στις Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Οι επιτροπές θα εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία συγκρότησής τους και να διεκπεραιώνονται άμεσα οι υποθέσεις.

Σημειώνεται πως αυτές οι νέες ρυθμίσεις είχαν ψηφιστεί πέρσι αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι το τωρινό σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων είναι υπερβολικά αργό.

Το νέο σύστημα

κτηματολόγιο

Το Κτηματολόγιο εκτιμά ότι με το νέο σύστημα εξέτασης ο αριθμός των ενστάσεων θα μειωθεί από το ένα εκατομμύριο -που αναμένεται με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος- στις 500.000. Ο νέος τρόπος θα εφαρμοστεί σε όσες περιοχές έχει γίνει προανάρτηση, άρα για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Αθήνα, όπου όπως αναφέρθηκε ήδη, η ανάρτηση θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα.

Άλλες περιοχές

κτηματολόγιο 2

Την Αθήνα θα ακολουθήσουν ο Βόλος, η Λαμία και η Λιβαδειά και το “ΚΤΙΜΑ 16” – δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης που περιλαμβάνει περίπου 16.500.000 δικαιώματα, δηλαδή το 43% των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας.

Όπως εξηγούν πηγές από το Κτηματολόγιο, η αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των ενστάσεων έχει ως στόχο την καλύτερη λειτουργία των ήδη υπαρχουσών επιτροπών ενστάσεων.

 

Διαφήμιση