Αρχική Διάστημα Κριστίνα Κοχ: Έσπασε όλα τα ρεκόρ και επέστρεψε στη Γη

Κριστίνα Κοχ: Έσπασε όλα τα ρεκόρ και επέστρεψε στη Γη

0
Κριστίνα Κοχ
Φωτογραφία: NASA/Bill Ingalls
Διαφήμιση

Αφού έσπασε όλα τα ρεκόρ η αστροναύτης της NASA Κριστίνα Κοχ, μετά από 328 ολόκληρες ημέρες, επέστρεψε στη Γη.

Η γυναίκα που έσπασε το ρεκόρ μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα και συμμετείχε στον πρώτο αμιγώς γυναικείο περίπατο με την έτερη αστροναύτη της NASA Τζέσικα Μέιρ, είναι και πάλι πίσω στη Γη.

«Αισθάνομαι τόσο συγκλονισμένη και ευτυχισμένη», δήλωσε η Κριστίνα Κοχ, αφού βγήκε από την κάψουλα και κάθισε σε μια καρέκλα. Η διαστημική κάψουλα Soyuz MS-13 προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν στις 11:12 ώρα Ελλάδας, έπειτα από πτήση περίπου 3,5 ωρών, μεταφέροντας:

  • την Κριστίνα Κοχ, 41 ετών
  • τον Ευρωπαίο αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο
  • τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σκβόρτσοβ

Η Κριστίνα Κοχ στο διάστημα

Κριστίνα Κοχ

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, η Κοχ πραγματοποίησε έξι διαστημικούς περιπάτους, δύο εκ των οποίων με τη Μέιρ και πέρασε 42 ώρες και 15 λεπτά έξω από τον διαστημικό σταθμό.

Η Κοχ πραγματοποίησε 5.248 περιστροφές γύρω από τη Γη καλύπτοντας μια απόσταση 223 εκατ. χιλιομέτρων, το ισοδύναμο περίπου 291 ταξιδιών στη σελήνη και πίσω.

Η Κοχ αφιέρωσε, μεγάλο μέρος του χρόνου της σε μια ποικιλία πειραμάτων και ερευνών κι αυτό γιατί ο διαστημικός σταθμός λειτουργεί ως εργαστήριο σε τροχιά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τεστάρει πως διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης καθημερινότητας στη Γη αντιδρούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Η NASA ανέφερε πως η μακρά αποστολή της Κοχ θα παράσχει στους ερευνητές πολλά απαραίτητα δεδομένα για το πως η έλλειψη βαρύτητας και η διαστημική ακτινοβολία επηρεάζουν το γυναικείο σώμα στις διαστημικές πτήσεις μακράς διάρκειας.

Οι επιστημονικές αυτές πληροφορίες που θα εξεταστούν τους ερχόμενους μήνες, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να κατασκευάσει έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό στην επιφάνεια της Σελήνης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Με πληροφορίες από: CNN, ΕΡΤ

Διαφήμιση