Αρχική Επιλεγμένα Κλιματική Αλλαγή: Έως το 2100 θα αφανιστούν όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι

Κλιματική Αλλαγή: Έως το 2100 θα αφανιστούν όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι

0
κοραλλιογενείς ύφαλοι
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κλιματική αλλαγή θα αφανίσει όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους έως το 2021.

Με αυτή την πρόβλεψη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Manoa της Χαβάης που παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους σε συνέδριο ωκεάνιων επιστημών, από την οποία προκύπτει πως περίπου το 70%-90% των υπαρχόντων κοραλλιογενών υφάλων αναμένεται να αφανιστούν τις επόμενες δύο δεκαετίες, εξαιτίας:

  • της υπερθέρμανσης των ωκεάνιων νερών
  • των τοξικών υδάτων
  • της μόλυνσης

«Έως το 2100 τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα» ανέφερε η Ρενέ Σέτερ, μία από τις ερευνήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ερευνητές και ακτιβιστές εργάζονται πάνω στην αποκατάσταση των αποικιών κοραλλιών, καλλιεργώντας ζωντανά κοράλλια στο εργαστήριο και μεταφέροντάς τα στη συνέχεια σε θαλάσσια περιβάλλοντα, σε μία προσπάθεια να αναβιώσουν τους «ετοιμοθάνατους» υφάλους.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, αυτό δεν είναι αρκετό για τη διάσωσή τους. Στη νέα έρευνα χαρτογραφήθηκαν οι ωκεανοί ώστε να διαπιστωθεί πού ταιριάζει περισσότερο αυτού του είδους η αποκατάσταση.

κοραλλιογενείς ύφαλοι

Η χαρτογράφηση των ωκεανών έγινε με βάσει τους εξής παράγοντες:

  • οξύτητα
  • θερμοκρασία υδάτων
  • πληθυσμιακή πυκνότητα
  • αλιεία

Αφού μελέτησαν τους ωκεανούς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «έως το 2100 θα έχουν απομείνει λίγοι έως καθόλου οικότοποι κοραλλιών».

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις της ομάδας, τα περισσότερα μέρη των ωκεανών δεν θα είναι κατάλληλα να φιλοξενούν κοράλλια έως το 2045 – και η κατάσταση των συγκεκριμένων θαλάσσιων τοποθεσιών αναμένεται να χειροτερεύσει έως το 2100.

Με πληροφορίες από: Lifo, CNN, The Guardian

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here