Αρχική Ειδήσεις Εντυπωσιακή πτώση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας

Εντυπωσιακή πτώση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας

0
πλαστικές σακούλες
Διαφήμιση

Μετά την επιβολή του ειδικού τέλους από την 1η Ιανουαρίου του 2019, υπήρξε εντυπωσιακή μείωση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, κατά 98,6%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που επικαλείται τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), από το 1,8 δισ. λεπτές πλαστικές σακούλες 15 – 50 μικρών (σ.σ.: τα μικρά είναι μονάδα μέτρησης) που χρησιμοποιούσαμε μόνο μέσω των αγορών μας από τα σούπερ μάρκετ το 2017, πλέον χρησιμοποιούνται (στοιχεία 2019) μόλις 24 εκατ. τεμάχια ετησίως, δηλαδή μόλις το 1,33%.

Η μείωση στη χρήση τους φθάνει το 98,6%. Το παραπάνω μεταφράζεται σε χρήση πλέον μόλις 2 λεπτών πλαστικών σακουλών κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση, από 167 σακούλες κατά κεφαλή.

Πλαστική σακούλα, σακούλες, καταιγίδα, βροχή
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι καταναλωτές στράφηκαν:

  • στις βιοαποικοδομήσιμες πλαστικές σακούλες
  • στις χοντρές πλαστικές σακούλες
  • στις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες 

Ενώ το 2017 η διάθεση από τα σούπερ μάρκετ βιοαποικοδομήσιμων σακουλών ήταν λιγότερο από 10.000 τεμάχια, το 2019 διατέθηκαν από το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων 36 εκατ. σακούλες αυτής της κατηγορίας.

Επίσης, εκτιμάται ότι την τελευταία τριετία τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν προμηθευτεί πάνω από 17,3 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν 4,3 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

Διαφήμιση