Αρχική Ενέργεια Διασύνδεση Κρήτης: Τον Απρίλιο ξεκινά το έργο – Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ

Διασύνδεση Κρήτης: Τον Απρίλιο ξεκινά το έργο – Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ

0
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική
Διαφήμιση

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το ενεργειακό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Σε συνέντευξή του στο ypodomes.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, επισημαίνει ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αναδόχων στα τρία καλωδιακά τμήματα του έργου, ενώ η μόνη εκκρεμότητα είναι η έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων, που σύμφωνα με το υπουργείο θα έχουν εκδοθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

“Σε δύο με τρεις εβδομάδες αφότου εκδοθεί, σίγουρα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τις συμβάσεις. Άρα είναι ασφαλές να πούμε ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε τις υπογραφές για τα καλωδιακά τμήματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Η φάση της κατασκευής

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η τεχνική αξιολόγηση για τους μετασχηματιστές οδεύει προς το τέλος της και πιθανότατα και έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. “Εκτιμώ ότι οι συμβάσεις για τα καλώδια θα υπογραφούν μέσα στο Μάρτιο και για τους μετασχηματιστές μέσα στον Απρίλιο. Έχοντας πλέον υπογράψει τις συμβάσεις, αναμένεται άμεσα και η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης. Ο χρόνος για την αποπεράτωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εκτιμάται σε τρία χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 η «μεγάλη» διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί”.

Η μικρή διασύνδεση Κρήτης

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική

Όσο για τη λεγόμενη “μικρή” διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, ο κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι τα έργα κυλούν ομαλά. “Οι εξελίξεις είναι θετικές στα μέτωπα του υπόγειου καλωδίου τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο όπου έχουμε και την κατασκευή του υποσταθμού, για τα οποία είχαμε επιφυλάξεις αν θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα αλλά ευτυχώς υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές. Το χερσαίο τμήμα στην Κρήτη αναπτύσσεται κατά μήκος του ΒΟΑΚ, όπου αυτή τη στιγμή μάλιστα έχει κλείσει μία λωρίδα για την κατασκευή.

Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε πει, ότι δηλαδή μέσα στο 2020 θα έχουμε ηλεκτρίσει τη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης, δεδομένου βέβαια ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου, αυτού του μήκους και σε αυτό το βάθος -που υπερβαίνει τα 1.000 μέτρα- το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά στον κόσμο και συνιστά από μόνο του μία πρόκληση.

Ωστόσο, οι ανάδοχοι του έργου, Prysmian και της Ελληνικά Καλώδια, με μεγάλο ιστορικό συνεργασίας με τον Διαχειριστή, έχουν αποδείξει ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε απαιτητικά έργα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε ηλεκτρίσει”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here