Αρχική Επιλεγμένα Χ. Ζερεφός: Στο κόκκινο το περιβάλλον της Ελλάδας λόγω κλιματικής αλλαγής

Χ. Ζερεφός: Στο κόκκινο το περιβάλλον της Ελλάδας λόγω κλιματικής αλλαγής

0
Ξηρασία

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την κατάσταση του περιβάλλοντος της Ελλάδας έκρουσε για μια ακόμη φορά ο Εθνικός Εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής αλλαγής, ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης λόγω της κλιματικής αλλαγής και επικαλέστηκε αδημοσίευτα στοιχεία από την πιο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και για τη Δυτική και την Ανατολική Ελλάδα οι οποίες, λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, απειλούνται από ερημοποίηση και ξηρασία.

Επιπλέον, σφοδρότερες αναμένονται και οι δασικές πυρκαγιές μια και όπως υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός, «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 σήμερα».

Εναλλασσόμενα ακραία φαινόμενα

Ξηρασία

Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχει να κάνει με τη «συνέργεια» εναλλασσόμενων ακραίων φαινομένων, εξήγησε ο κ. Ζερεφός. «Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα».

Η μεγάλη εικόνα

Ξηρασία

Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, αν μέχρι το 2050 δεν έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει αύξηση που θα ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα οδηγήσει «σε μια υπερθέρμανση που θα είναι σχεδόν αβίωτη, όταν έχουμε έναν καύσωνα κάθε λίγες βδομάδες, τότε το πράγμα γίνεται πάρα πολύ σοβαρό» τόνισε ο κ. Ζερεφός. «Ο άνθρωπος δε θα κοιτάζει να σωθεί μόνο από τις σφαίρες, δε θα κοιτάζει να πάει να αρπάξει την ευκαιρία της Ευρώπης, αλλά θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη δίψα», είπε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην οποία έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να πάμε με τις ΑΠΕ, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, με λιγότερους πολέμους και με λιγότερο αίμα για το πετρέλαιο».

Η κατάσταση των πραγμάτων

ΟΗΕ: Αναμένονται «πολλά» ακραία καιρικά φαινόμενα

  • Τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε και έχει ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους.
  • Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έφτασε τον διπλασιασμό ανά 40 χρόνια.
  • Τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές της βιομηχανίας αυξήθηκαν 40 φορές και η χρήση της ενέργειας 16 φορές.
  • Τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια από όλη όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια.
  • Τα τελευταία χρόνια τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 30%, το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών.
  • Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία.
  • Τα τελευταία σαράντα χρόνια καταστρέψαμε όσο όζον παρήγαγε η φύση μέσα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
  • Τον τελευταίο αιώνα απελευθερώσαμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο χρειάστηκε η φύση να απομακρύνει μέσα σε 1 δισεκατομμύριο χρόνια στα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here