Αρχική Ενέργεια Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Ποιοι είναι οι “μνηστήρες”

Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Ποιοι είναι οι “μνηστήρες”

0
ΑΔΜΗΕ
ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Ανασκουμπώνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον δεύτερο γύρο αποκρατικοποίησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να αφήσει κενό χρόνο ανάμεσα στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ γι’ αυτό σκοπεύει να ανοίξει τον φάκελο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Η ιδιωτικοποίηση

Σήμερα το 51% του Διαχειριστή ανήκει στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στην οποία μέτοχος με 51,1% είναι το ελληνικό δημόσιο, ενώ η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 25% ανήκει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (εταιρεία του ελληνικού δημοσίου) και το 24% μετά από διαγωνισμό πέρασε στην κινεζική State Grid International Development. Ουσιαστικά άμεσα και έμμεσα το 51% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Οι Κινέζοι

State Grid Corporation of China Beijing

Τον περασμένο Νοέμβριο, κορυφαία στελέχη της State Grid είχαν δηλώσει στον υπουργό ΠΕΝ την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση πώλησης πακέτου μετοχών. Η κινεζική εταιρεία, αναφέρει το euro2day, φαίνεται ότι ελέγχει τις εξελίξεις καθώς με βάση τη συμφωνία των μετόχων του 2017, έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς (first offer) στην περίπτωση που κάποιος εκ των υπολοίπων μετόχων, δηλαδή ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, προχωρήσουν σε πώληση ποσοστού των μετοχών τους.

Και οι Ευρωπαίοι

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει εκδηλωθεί και από Ευρωπαίους Διαχειριστές και funds. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ακούγονται ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικού Συστήματος της Ιταλίας, Terna, στον οποίο μέτοχος με 30% είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων CDP Reti – στο οποίο μέτοχος με 35% είναι επίσης η κινεζική State Grid. Επίσης στο τραπέζι έχουν πέσει ο Γάλλος Διαχειριστής RTE και ο Βέλγος Elia.

Διαφήμιση