Η Τσικνοπέμπτη έχει περάσει στη συνείδησή μας σαν γιορτή του κρέατος, όπου φίλοι και συγγενείς μαζευόμαστε και ψήνουμε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε 10 tips έτσι ώστε το μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης να μείνει σε όλους αξέχαστο!
Ας αρχίσουμε:
1) Η ποικιλία κρεατικών είναι απαραίτητη για ένα επιτυχημένο ένα μπάρμπεκιου. Πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη: χοιρινά σουβλάκια, μοσχαρίσιες μπριζόλες και κοτόπουλο για παράδειγμα. Επίσης, Τσικνοπέμπτη …. ξετσικνοπέμπτη, θα χρειαστούμε και κάτι για να μετριάσει την… κρεατίλα, όπως ψητά λαχανικά ή σαλάτες.
2) Βγάζουμε από το ψυγείο το κρέας πριν το ψήσιμο για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να είναι μαλακό. Αν το είχαμε στην κατάψυξη πρέπει να το έχουμε βγάλει από το προηγούμενο βράδυ και να το έχουμε βάλει στη συντήρηση. Αν μάλιστα έχουμε χρόνο, μπορούμε να το μαρινάρουμε και να το αφήσουμε να δέσει για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο και μετά να το βάλουμε στην ψησταριά.
3) Η σχάρα της ψησταριάς θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή πριν την χρησιμοποιήσουμε. Έτσι λοιπόν, την ξύνουμε με σύρμα και μετά την απολυμαίνουμε με ξίδι ή λεμόνι και τέλος όταν κάψει καλά, πριν βάλουμε το κρέας πάνω την αλείφουμε με λίγο λάδι.
4) Αλείφουμε ελαφρώς το κρέας με λάδι, είναι ή δεν είναι μαριναρισμένο. Για να είναι ζουμερά τα κρεατικά και τα πουλερικά πρέπει να είναι κομμένα σε σχετικά λεπτές φέτες γιατί αν έχουν όγκο, δεν θα τα ευχαριστηθεί κανείς, καθώς είναι κάπως δύσκολο για έναν «ερασιτέχνη» ψήστη όπως εμείς, να πετύχει ομοιόμορφο ψήσιμο.
5) Μετά το ψήσιμο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στο κοτόπουλο ρίχνουμε και λίγη πάπρικα ή λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι για να “απογειωθεί” η γεύση.
6) Όση ώρα ψήνεται το κρέας μας, δεν το τρυπάμε ποτέ γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του! Ειδικά τα λουκάνικα.
7) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γυρνάμε το κρέας για να ψήνεται ομοιόμορφα, περίπου κάθε 3- 4 λεπτά. Ανάλογα με το είδος του κρέατος πρέπει να προσέχουμε και το χρόνο που το αφήνουμε στην ψησταριά. Για παράδειγμα, είναι λογικό τα σουβλάκια να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ετοιμαστούν από ό,τι οι μπριζόλες. Πρέπει να έχουμε πάντα τον νου μας.
8) Κατά την διάρκεια του ψησίματος μην βάλετε λεμόνι στα κρέατα, διότι υγραίνει και μαλακώνει η πέτσα του. Προσθέστε το στο τέλος, γιατί και η νοστιμιά του θα διατηρηθεί, αλλά και η βιταμίνη C δεν θα καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία.
9) Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσει τη θερμότητά και τα υγρά του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αφήνουμε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να το καταναλώσουμε γιατί τότε θα έχει σκληρύνει αρκετά. Μάλιστα, λίγο πριν το σερβίρισμα είναι καλό όσα κομμάτια βγήκαν πρώτα και έχουν κάπως κρυώσει να τα ξαναβάζουμε για λίγο στην ψησταριά.
10) Για τα συνοδευτικά είπαμε στην αρχή: σαλάτες και ψητά λαχανικά που θα πλαισιώσουν το… τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, το κρέας. Θα χρειαστούμε επίσης τζατζίκι, τυροσαλάτα, πατάτες τηγανιτές, φέτα και ψωμί ή πίτες που θα περάσουμε από την ψησταριά για να ξεροψηθούν.
Χρόνια Πολλά και Καλή Όρεξη