Αρχική Περιβάλλον Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι τα θερμότερα όλων των εποχών

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι τα θερμότερα όλων των εποχών

0
Παραλία, καλοκαίρι
Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προειδοποιεί ότι τα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να είναι τα θερμότερα που θα έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η θερμοκρασία στη Γη να υπερβεί το πλαφόν των 1,5 βαθμών Κελσίου έως το 2024.

Στο πλαίσιο αυτών των προβλέψεων που μελετούν τις κλιματικές τάσεις των επόμενων 10 ετών, το Met Office εκτιμά ότι κάθε χρονιά, από το 2020 έως το 2024, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι κατά 1,06 έως 1,62 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.

Το ρεκόρ του 2016, που αποτελεί μέχρι στιγμής την θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί, πιθανόν θα καταρριφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με το News247, επικαλούμενο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος Νταγκ Σμιθ σχολίασε ότι «οι τελευταίες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε έτη καταδεικνύουν ότι (το φαινόμενο) της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα συνεχιστεί, σε συμφωνία με τα αυξημένα επίπεδα των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Συμπλήρωσε ότι «αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνουν κάποιον βαθμό αβεβαιότητας, όμως οι περισσότερες περιοχές θα είναι θερμότερες» ιδίως η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική.

Η αύξηση της θερμοκρασίας

Καύσωνας, ζέστη, καλοκαίρι
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 1,15 και 1,46 βαθμών Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.

Ο μέσος όρος για το 2015-2019, την θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανήλθε σε 1,09 βαθμό Κελσίου.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στοχεύει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασία στους +2 βαθμούς, ιδανικά στον +1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, κάτι που επιτάσσει τη δραστική και άμεση μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Met Office, υπάρχει ένας «μικρός κίνδυνος» (περίπου 10%) σε μία από τις χρονιές μεταξύ 2020 και 2024 να υπερβεί το φράγμα του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Με πληροφορίες από: News247, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαρεμβάσεις για την προστασία των δασών και το δασολόγιο
Επόμενο άρθροΨηφιακός μετασχηματισμός του κράτους – Ποιο το όφελος