Αρχική Καταστροφές Τα ανενεργά ορυχεία μολύνουν το περιβάλλον και το νερό

Τα ανενεργά ορυχεία μολύνουν το περιβάλλον και το νερό

0
oruxeia
Διαφήμιση

Τοξικά ιχνοστοιχεία που βρίσκονται κάτω από το έδαφος της γης σε ανενεργά ορυχεία, ενδέχεται να προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στο περιβάλλον, όσο και στο νέρο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από μελέτη εμπειρογνωμόνων από εννέα χώρες.

Η μελέτη

Η μελέτη έχει στο επίκεντρό της, τα ορυχεία άνθρακα στη Ράσα, για τα οποία ομάδα επιστημόνων στο περιοδικό «International Journal of Coal Geology» γράφει πως, «παρά το γεγονός ότι η εξόρυξη σταμάτησε πριν δέκα χρόνια, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία».

«Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι το γεγονός ότι επιβεβαίωσε αναμφισβήτητα ότι ο άνθρακας από τα ορυχεία απορρίπτεται από υπόγεια ύδατα, που μολύνουν το περιβάλλον με ορισμένα δυνητικά τοξικά ιχνοστοιχεία» αναφέρεται στο άρθρο των επιστημόνων.

Η μελέτη απαριθμεί ως τοξικά ιχνοστοιχεία:

  • το σελήνιο,
  • το βάριο,
  • το βανάδιο,
  • το ουράνιο
  • το στρόντιο

Οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της περαιτέρω υδρογεωχημικής περιβαλλοντικής έρευνας.

Τα ορυχεία της Ράσα

Τα ορυχεία άνθρακα της Ράσα καλύπτουν 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με περισσότερους από 14 χιλιόμετρα υπόγειους διαδρόμους εξόρυξης.

Μετά την παύση λειτουργίας τους, οι διάδρομοι των ορυχείων έχουν γεμίσει νερό, καθιστώντας απαραίτητη τη διεξαγωγή περιεκτικών γεωχημικών, πετρολογικών και ορυκτολογικών αναλύσεων των δειγμάτων άνθρακα που έχουν εκτεθεί στο νερό, αναφέρεται στη μελέτη.

Ο άνθρακας από τα ορυχεία Ράσα είναι γνωστός για την ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε οργανικό θείο, η περιεκτικότητα του οποίου (σε δείγμα τέφρας),  ήταν 9,87% επί του συνολικού θείου 9,92%.

Σε σχεδόν τέσσερις αιώνες εξόρυξης άνθρακα στην περιοχή της Ίστρια εξορύχθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα στα ορυχεία της Ράσα, με σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ποσότητας από το 1945 έως το 1984 και τη μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα το 1942, όταν 1,16 εκατομμύρια τόνοι ανασκάφηκαν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Newsbeast, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ποσότητα του άνθρακα που παραμένει υπόγεια υπολογίζεται σε 4,4 εκατομμύρια τόνους.

Τα εναπομένοντα στρώματα άνθρακα, εκτεθειμένα σε υπόγεια ύδατα, μολύνουν τοπικά ρεύματα με δυνητικά τοξικά ιχνοστοιχεία, που θέτουν σε κίνδυνο τον τοπικό πληθυσμό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Διαφήμιση