Αρχική Ζώα Ποίος είπε πως τα λυκάκια δεν παίζουν όπως οι σκύλοι;

Ποίος είπε πως τα λυκάκια δεν παίζουν όπως οι σκύλοι;

0
4521342134
Διαφήμιση

Το ότι οι σκύλοι λατρεύουν τα παιχνίδια και ιδιαίτερα το πέταγμα μιας μπάλας είναι γνωστό, τώρα όμως μια νέα μελέτη αναφέρει πως και τα λυκάκια μπορούν και θέλουν να κάνουν το ίδιο.

Η ανακάλυψη αυτή, δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό iScience, και ανατρέπει τη θεωρία ότι μόνο οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να ερμηνεύουν την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά.

Η μελέτη

Σουηδοί ερευνητές άρχισαν να παρατηρούν 13 λυκάκια, από τρεις διαφορετικές γέννες, για να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους. Η ομάδα ανέλαβε να μεγαλώσει λυκάκια και σκυλάκια από την ηλικία των 10 ημερών, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο ειδών.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης, Κριστίνα Χάνσεν Γουίτ, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, παρατήρησε ότι τα λυκάκια της τρίτης γέννας, όταν έφτασαν στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων, έδιναν προσοχή όταν ένας ξένος πετούσε μια μπάλα και τους ζητούσε να την φέρουν πίσω. Και μάλιστα, χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί προηγουμένως στο παιχνίδια αυτό.

«Όταν είδα το πρώτο λυκάκι να φέρνει τη μπάλα, μου σηκώθηκε η τρίχα. Αυτό, ήταν απρόσμενο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μετά, άλλα δύο έκαναν το ίδιο πράγμα, πραγματικά ενθουσιάστηκα», πρόσθεσε.

wolf

Τα τρία από τα 13 λυκάκια έδειξαν ότι μπορούσαν να παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι για ώρες και με επιμονή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Mail.

Η ανταπόκριση των λύκων, των προγόνων των σκύλων, στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ίσως να ήταν καθοριστικός παράγοντας που τους επέλεξαν για συντρόφους τους οι προϊστορικοί άνθρωποι. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η παρατήρηση αυτή προσθέτει «ένα νέο κομμάτι στο παζλ» της εξημέρωσης των σκύλων.

Αν και οι επιστήμονες μέχρι στιγμής διαφωνούν για το πότε, πού και πώς προέκυψε αυτή η σχέση στοργής μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου, ωστόσο είναι μακρύς ο δρόμος για την κατανόηση της συμπεριφοράς των λύκων.

Καταλήγοντας η Γουίτ επισημαίνει πως «θα πρέπει να μελετηθεί ένας τεράστιος αριθμός ζώων για να εντοπιστεί το ή τα γονίδια που ευθύνονται για τις διαφορές των δύο ειδών».

Διαφήμιση