Αρχική Διάστημα Ο κόκκινος πλανήτης χάνει με ταχείς ρυθμούς το λιγοστό νερό του

Ο κόκκινος πλανήτης χάνει με ταχείς ρυθμούς το λιγοστό νερό του

0
πλανήτης Άρης
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Άρης, ο «Κόκκινος Πλανήτης» του Ηλιακού Συστήματός μας, χάνει νερό πολύ γρηγορότερα από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με Γάλλους, Ρώσους και άλλους επιστήμονες, η σταδιακή απώλεια του νερού στον Άρη συμβαίνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία και οι χημικές αντιδράσεις διασπούν τα μόρια των υδρατμών σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου.

Η αδύναμη βαρύτητα του Άρη -περίπου το 40% της γήινης- δεν μπορεί να συγκρατήσει αυτά τα μόρια με αποτέλεσμα να «δραπετεύσουν» στο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Φρανκ Μοντμεσέν του Πανεπιστημίου του Παρισιού-Saclay και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν στοιχεία του ευρωρωσικού σκάφους Trace Gas Orbiter (TGO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Άρης
Η επιφάνεια του Άρη

Διαπίστωσαν ότι οι υδρατμοί συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων στην αρειανή ατμόσφαιρα. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία η ατμόσφαιρα του Άρη είναι υπερκορεσμένη με 10 έως 100 φορές περισσότερους υδρατμούς από όσους θα έπρεπε θεωρητικά να υπάρχουν με βάση τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Όμως αυτοί οι υδρατμοί διαρρέουν στο διάστημα με ταχύ ρυθμό, κυρίως στη διάρκεια των πιο θερμών και θυελλωδών εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Άρης μπορεί να χάσει τελείως το νερό του πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν έως τώρα.

Κάποτε ο γειτονικός πλανήτης διέθετε άφθονο τρεχούμενο νερό, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, που όμως εξαφανίστηκαν αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σήμερα το όποιο νερό βρίσκεται κυρίως είτε σε παγωμένη μορφή στους αρειανούς πόλους, είτε στην ατμόσφαιρα με μορφή υδρατμών.

Διαφήμιση