Αρχική Περιβάλλον Νταβός 2020: Κλίμα και οικονομία στην πρώτη γραμμή

Νταβός 2020: Κλίμα και οικονομία στην πρώτη γραμμή

0
Νταβός 2020
Διαφήμιση

“Αυτή την εβδομάδα θα είμαι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός μαζί με άλλους νέους και εμπνευσμένους ακτιβιστές. Σήμερα θα έχω δύο ομιλίες”. Με αυτό το ενθουσιώδες -και απειλητικό για κάποιους- tweet ανακοίνωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ τη συμμετοχή της στη διάσκεψη.

Η 16χρονη Σουηδή θα συνυπάρξει με τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς το μενού διαθέτει φέτος μια γενναία μερίδα από κλιματική κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αμετανόητος ο Τραμπ

τραμπ

Το οξύμωρο κορυφώθηκε ήδη κατά τη σημερινή ομιλία Τραμπ ο οποίος, παρουσία της Τούνμπεργκ, έσπευσε να εξάρει την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής ως «κληρονόμους των ανόητων περιφρονούντων».

«Πρέπει να απορρίψουμε τους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας και τις προβλέψεις τους περί Αποκάλυψης», είπε διαβεβαιώνοντας – όποιον είχε αμφιβολία…: «Είμαι πολύ μεγάλος πιστός στο περιβάλλον. Θέλω το καθαρότερο νερό και τον καθαρότερο αέρα».

Σταθερή αξία η Γκρέτα

Όσο για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο εμπνεύστηκε από την ίδια, είναι μόνο η αρχή στη μάχη αυτή και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. «Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του», είπε με τη σειρά της η Γκρέτα στη διάρκεια συζήτησης «Χαράσσοντας Ένα Βιώσιμο Μονοπάτι Προς Ένα Κοινό Μέλλον».

«Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις …να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες. Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος τώρα… το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε αγώνα για το περιβάλλον και το κλίμα. Αν το δείτε ευρύτερα, βασικά δεν έχει γίνει τίποτα. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση, δεν μπορούμε να το λύσουμε».

Η περιβαλλοντική απειλή

Davos1

Όπως και να ΄χει, στην φετινή έκθεση κινδύνου, που συντάχθηκε από το WEF, οι 5 μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο πλανήτης, είναι αμιγώς περιβαλλοντικές. Μάλιστα το γεγονός ότι υπ’ αριθμόν 1 εχθρός για τον πλανήτη, παραμένουν οι οικονομικές διαμάχες, δεν μειώνει τη σημασία του ευρήματος καθώς, μακροπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικοί προβληματισμοί προκρίνονται στις πέντε πρώτες θέσεις:

  1. Ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγάλες ζημιές στην ιδιοκτησία, την υποδομή και απώλεια ανθρώπινων ζωών.
  2. Αποτυχία περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.
  3. Περιβαλλοντικές ζημίες και καταστροφές εξαιτίας του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.
  4. Μεγάλη απώλεια της βιοποικιλότητας και κατάρρευση του οικοσυστήματος με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την εξάντληση πόρων.
  5. Μεγάλες φυσικές καταστροφές, σεισμοί, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις και γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Άμεση κινητοποίηση

davos

«Το πολιτικό τοπίο είναι πολωμένο, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και οι πυρκαγιές μαίνονται», δήλωσε ο Μπέργκε Μπρέντε, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να συνεργαστούν με όλους τους τομείς της κοινωνίας για να επιδιορθώσουν και να αναζωογονήσουν τα συστήματα συνεργασίας μας, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων κινδύνων μας», εξήγησε.

“Οι άνθρωποι επαναστατούν κατά των οικονομικών ελίτ που τους έχουν προδώσει, και οι προσπάθειές μας να συγκρατήσουμε την θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου δεν είναι επιτυχείς” επισήμανε ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του WEF Κλάους Σβαμπ. “Καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, γι αυτό φέτος πρέπει να καταλήξουμε σε ένα Μανιφέστο για να επανασχεδιάσουμε τον σκοπό και να βαθμολογήσουμε εταιρείες και κυβερνήσεις”, πρόσθεσε.

Ανθρακικό αποτύπωμα

worldeconomic

Εκτός όμως από την δυσθυμία απέναντι στις οικονομικές ελίτ που προκαλεί, η διάσκεψη έχει επικριθεί και για το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Έτσι, φέτος οι διοργανωτές αντικατέστησαν το 88% των πολυτελών αυτοκινήτων που διέθεταν στους συμμετέχοντες, με ηλεκτρικά ή υβριδικά. Όσο για τα ταξίδια με ιδιωτικά αεροπλάνα, που υπολογίζεται ότι πέρσι ξεπέρασαν τα 300 (χωρίς να συμπεριληφθούν οι πτήσεις προέδρων και πρωθυπουργών που προσγειώνονται σε κοντινή στρατιωτική βάση), βρέθηκαν αντισταθμίσματα ώστε να υπάρξει ισορροπία. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε το φαγητό να είναι τοπικής παραγωγής χωρίς ζωικές πρωτεΐνες και τέλος ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει ένα σχέδιο εκμετάλλευσης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για να φυτευτούν ένα τρισεκατομμύριο δέντρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαφήμιση