Αρχική Περιβάλλον Habemus νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι …οικολόγος

Habemus νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι …οικολόγος

0
σακελ2
Διαφήμιση

Κυρίες και κύριοι, έχουμε νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα (κι αυτό το γράφω με την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει και στην Ελλάδα να αποτελεί το θέμα του φύλου αντικείμενο σχολιασμού – ακόμη και καλοπροαίρετου), αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου 2020. 

Η ψηφοφορία

sakellaropoulou1

Σε κάθε περίπτωση η διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου, εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία σε ονομαστική-φανερή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνολικά παρέστησαν 294 βουλευτές, εκ των οποίων ψήφισαν υπέρ οι 261, 33 δήλωσαν «παρών» (15 από το ΚΚΕ, 10 από την Ελληνική Λύση και 9 από τη ΜέΡΑ25), ενώ απουσίαζαν 6: οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ2%). Οι τρεις πρώτοι έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε “παρών”. Δεν έστειλαν επιστολή οι κύριοι Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Περιβαλλοντική ευαισθησία

σακελ1

H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι όμως και η πρώτη “πράσινη” ΠτΔ, καθώς πριν αναλάβει Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε γράψει πολλά χιλιόμετρα στο Ε’ Τμήμα του ως σύμβουλος (2000 έως το 2015).

Όπως σημειώνεται στο βιογραφικό της είναι “ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα“, ενώ ως σύμβουλος Επικρατείας “ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ.”.

Επιπλέον, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος», συνεργάζεται και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις επιστημονικών φορέων (Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΔΣΑ κ.α.) ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.α.) και οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα με κάποια χαρακτηριστικά σημεία από ομιλίες και κείμενά της, σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, την αλλαγή του κλίματος, το δίκαιο περιβάλλοντος.

Για την αυθαίρετη δόμηση

αυθαίρετα

11 Δεκεμβρίου 2019, Συνέδριο «Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός και Εκτός Σχεδίου Δόμησης»: Ως Πρόεδρος του ΣτΕ η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο ιδιότυπο καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης και στηλίτευσε την κρατούσα αντίληψη ότι ο εξωαστικός χώρος είναι εν δυνάμει οικοδομήσιμος. Παρατήρησε δε ότι όσο δεν γίνονται κατεδαφίσεις η αυθαιρεσία γιγαντώνεται και κάλεσε τους αρμοδίους για συμβολικούς λόγους να κατεδαφίσουν προκλητικές περιπτώσεις αυθαιρέτων. “Πρέπει επιτέλους να γίνουν κατεδαφίσεις, ώστε να λειτουργήσει ένας συμβολισμός, να πάψει η αίσθηση ατιμωρησίας», τόνισε.

Για το κλίμα

κλιματική αλλαγή

17 Νοεμβρίου 2019, Η Κλιματική Κρίση και ο Ρόλος του Δικαστή, Νόμος και Φύση: “Η προστασία του κλίματος αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν πηγές ενέργειας φιλικές, κατ’ αρχήν, προς το περιβάλλον και βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης, προκειμένου αφενός να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφετέρου δε να επιτευχθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας”.

Για την βιώσιμη ανάπτυξη

ΑΠΕ

25-26 Οκτωβρίου 2019, Διεπιστημονικό συνέδριο «Περιβαλλοντικές προκλήσεις στον 21ο αιώνα»: «Με σειρά αποφάσεων έχει κριθεί ότι η προστασία του κλίματος αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν πηγές ενέργειας φιλικές, κατ’ αρχήν, προς το περιβάλλον και βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης, προκειμένου αφενός να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφετέρου δε να επιτευχθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας».

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

sakel

“Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μεταφέρθηκε με την πρωτοβουλία ΜΚΟ και κοινωνίας των πολιτών στις αίθουσες των δικαστηρίων, προκειμένου να πιεστούν οι κυβερνήσεις των κρατών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Ο δικαστής έχει τα μέσα που του παρέχει η έννομη τάξη, εσωτερική και διεθνής, δεν μπορεί όμως να διατυπώνει δικές του πρωτογενείς επιστημονικές κρίσεις και εκτιμήσεις, είναι αναγκαίο να στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες και διαπιστώσεις ειδικών, που προκύπτουν από τον φάκελο σε κάθε υπόθεση».

Για τον Αχελώο και τις Σκουριές

Αχελώος

Υπήρξε εισηγήτρια στη σημαντική απόφαση του ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου, κατά την οποία το δικαστήριο προφητικά τάχθηκε κατά, και βέβαια συντάχθηκε με την πλειοψηφία στην απόφαση για την επένδυση στις Σκουριές – υπήρξε μάλιστα εισηγήτρια σε δέκα δίκες σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Συγγραφικό έργο

σακελ3

Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά περιβαλλοντικών και όχι μόνο  δημοσιεύσεων. Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικός για τη στάση της νέας Προέδρου στα περιβαλλοντικά ζητήματα:

  • «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)
  • «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)
  • «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
  • «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
  • «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)
  • «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)
  • Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)
  • «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)
  • «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)
  • «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 1/2016)
  • «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)
  • «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)
  • «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
  • «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)
  • Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)
  • Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)
  • Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)
  • Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)
  • Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)
  • Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)
  • Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)
  • Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)
  • Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)
  • Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

 

Διαφήμιση