Αρχική Καταστροφές Εφιαλτικές ώρες για οικογένειες με μωρά στην Αυστραλία

Εφιαλτικές ώρες για οικογένειες με μωρά στην Αυστραλία

0
Εφιαλτικές ώρες για οικογένειες με μωρά στην Αυστραλία
Φωτογραφία: JUSTIN MCMANUS
Διαφήμιση

Οικογένειες με μωρά αποκλείστηκαν στην πόλη Μαλακούτα, στην επαρχία της Βικτόρια – όπου ο ουρανός μαύρισε και πάλι από τους καπνούς – αφού τους ανακοινώθηκε ότι δεν θα εκκενωθούν μέσω θαλάσσης, διότι τα παιδιά τους ήταν κάτω των πέντε ετών.

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Βικτώρια δήλωσε ότι «τα ευάλωτα άτομα» – συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών με παιδιά κάτω της σχολικής ηλικίας, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρίες – θα είχαν προτεραιότητα για την αερομεταφορά.

Ωστόσο, μερικοί παραμένουν αποκλεισμένοι στη Μαλακούτα καθώς απαγορεύτηκαν οι πτήσεις λόγω του καπνού.

Σε σχετική ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου, ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ντάγκ Λέντλοου, ανέφερε ότι κάποια μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι είχαν ήδη επιβιβαστεί στο σκάφος HMAS Choules του πολεμικού ναυτικού.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας επιβεβαίωσε το Σάββατο το απόγευμα ότι οι πτήσεις είχαν για την ώρα απαγορευτεί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης των πυρόπληκτων μέσω θαλάσσης την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων με επικεφαλής την Αστυνομία της Βικτώρια και τοπικούς φορείς προκειμένου να εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους εκκένωσης και να οργανώσουν την διαδικασία που θα επέτρεπε στους κατοίκους να δηλωθούν.

“Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων κατέστη σαφές ότι για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν αεροπορικώς, καθώς η επιβίβαση σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού πιθανόν να απαιτεί αναρρίχηση με σχοινί ή και σχοινένια σκάλα“, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το Υπουργείο επίσης ανακοίνωσε ότι 25 παιδιά και ηλικιωμένοι πολίτες είχαν μεταφερθεί στη βάση της RAAF στην πόλη East Sale με αεροσκάφος τύπου Spartan, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο υπουργός Προσωπικού Άμυνας Ντάρεν Τσέστερ με προσωπικό του μήνυμα στο Twitter το Σάββατο δήλωσε: «με απογοήτευση αναφέρω ότι τα αεροσκάφη Spartan δε μπορούν να προσγειωθούν στη Μαλακούτα λόγω ανεπαρκούς ορατότητας και δεν είναι δυνατόν να απομακρύνουν κανέναν, ούτε και να παραδώσουν προμήθειες προς το παρόν».

Ας ελπίσουμε ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν και όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονται στη βάση της RAAF στην East Sale θα αναλάβουν και πάλι δράση”, δήλωσε ο Τσέστερ, βουλευτής της περιοχής.

Η αγωνία των γονέων

Εφιαλτικές ώρες για οικογένειες με μωρά στην Αυστραλία
Φωτογραφία: JUSTIN MCMANUS


Η Sarah Beer, μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 1 και 3, δήλωσε ότι ο ουρανός μαύρισε το απόγευμα του Σαββάτου και κατέβρεξαν το τροχόσπιτό τους που βρίσκεται παρκαρισμένο στην ακτή για να προφυλαχθούν.

Είναι όλα μαύρα έξω τώρα, αυτό με κάνει να φοβάμαι λίγο – περιμένουμε μια νέα “επίθεση” της φωτιάς”, είπε.

Η κ. Beer δήλωσε ότι τους είχαν ενημερωθεί από τους αρμοδίους πως ότι μόνο ενήλικοι σε καλή φυσική κατάσταση και παιδιά σχολικής ηλικίας θα εκκενώνονταν μέσω του HMAS Choules.

Περίπου 1100 άτομα -κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους και τα κατοικίδια ζώα τους- απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με τα πλοία του Ναυτικού HMAS Choules και MV Sycamore.

Εκ των υστέρων, η κα Beer δηλώνει ότι θα προτιμούσε να είχε επιβιβαστεί σε κάποιο πλοίο. “Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί και μας ανακοινώθηκε, δεν ήταν στο χέρι”, είπε.

“Και τα δύο παιδιά μου έχουν παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα αφού τέσσερις ολόκληρες ημέρες εισπνέουν καπνούς. Πρέπει να βγούμε από τον καπνό, αλλά δεν υπάρχουν αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Είμαστε ακόμα εγκλωβισμένοι. ”

Εφιαλτικές ώρες για οικογένειες με μωρά στην Αυστραλία
Φωτογραφία: JUSTIN MCMANUS

Ο Tim Buckley, που βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές με την Καναδή σύζυγό του και τα παιδιά τους ηλικίας 2 και 5 ετών, έμεινε στην ουρά για να εγγραφεί στην λίστα εκκένωσης.

Ωστόσο, ο κ. Buckley δήλωσε ότι ο φάκελός του χαρακτηρίστηκε ως “ευάλωτος”, επειδή έχει μικρά παιδιά και του είπαν ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί αεροπορικώς από την πόλη το βράδυ της Παρασκευής.

“Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν “ευάλωτοι” είναι ακόμα εδώ”, δήλωσε ο κ. Buckley.

Η οικογένεια του Buckley πέρασε την Παρασκευή το βράδυ στο πάτωμα του Κινηματογράφου της πόλης, αφού και ένα ελικόπτερο Chinook και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος Spartan δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στο τοπικό αεροδρόμιο.

Είπε ότι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν κατάλυμα στον κινηματογράφο τα μεσάνυχτα, όταν ανακοινώθηκε τα αεροσκάφη δεν θα μπορέσουν να προσγειωθούν, καθώς είχαν μαζέψει τη σκηνή τους και την είχαν αφήσει σε ένα αυτοκίνητο στη μέση της πόλης ενώ είχαν χαρίσει όλα τα τρόφιμα και τα εφόδια τους.

“Υπήρχαν αρκετές κυρίες Ερυθρού Σταυρού στον κινηματογράφο που ήταν απλά εξαιρετικές”, δήλωσε ο κ. Buckley.

Είπε ότι οι γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού είχαν προσφέρει τα σπίτια τους σε αποκλεισμένες οικογένειες με μικρά παιδιά και οι ίδιες κοιμούνταν σε ψάθες στο πάτωμα του κινηματογράφου.

Εφιαλτικές ώρες για οικογένειες με μωρά στην Αυστραλία
Φωτογραφία: JUSTIN MCMANUS

Ο κ. Buckley δήλωσε ότι η ανακοίνωση του διευθυντή του κέντρου επιχειρήσεων ότι οι πτήσεις τους είχαν ακυρωθεί λόγω αδυναμίας προσέγγισης του αεροσκάφους ήταν «συναισθηματικό πλήγμα» καθώς το έβλεπαν να κάνει γύρους πάνω από την πόλη για ώρα. Ωστόσο, είπε ότι τα παιδιά του ήταν εντάξει και είχαν απολαύσει την περιπέτεια του ύπνου μέσα στην αίθουσα του κινηματογράφου. “Ρώτησα τον πεντάχρονο μου αν του άρεσε η Μαλακούτα και μου είπε ότι την αγάπησε”, δήλωσε ο κ. Buckley. “Αλλά νομίζω ότι δεν θα καταφέρω να πείσω την γυναίκα μου να ξαναέρθουμε”.

Η οικογένεια και 21 άλλες μεταφέρθηκαν και πάλι στο αεροδρόμιο το απόγευμα του Σαββάτου, για να μεταβιβαστούν σε ένα Black Hawk ή Chinook.

Ωστόσο οι πτήσεις ακυρώθηκαν πάλι και η ομάδα επέστρεψε στον κινηματογράφο.

“Είναι και πάλι μαύρο έξω,”  έγραψε σε μήνυμά του ο κ. Buckley το απόγευμα του Σαββάτου.

«Είμαστε σε ένα λεωφορείο γεμάτο ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, μωρά και ένα άτομο με αναπηρία».

Ο Γερμανός Kai Kirschbaum, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη για διακοπές  με τη σύζυγό του Deniz και τα τρία τους παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 5 ετών, ήταν επίσης μεταξύ αυτών που δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν.

“Χθες οι βάρκες μετέφεραν ανθρώπους σε καλή φυσική κατάσταση και παιδιά σχολικής ηλικίας και πάνω και κατά συνέπεια εμείς ουσιαστικά περιμένουμε να εκκενωθούμε με αεροσκάφη”, ανέφερε ο κ. Kirschbaum.

“Ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να φύγουμε με αεροσκάφη σήμερα, όμως όπως όλοι γνωρίζουμε οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες καπνού θα επιδεινωθούν το απόγευμα, οπότε μάλλον θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι για άλλες 24 ώρες μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα”.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τις επόμενες πέντε ημέρες τα σκάφη HMAS Choules και MV Sycamore του θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις ανακούφισης στη Μαλακούτα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της διαδικασίας μετεγκατάστασης ευάλωτων ατόμων και ατόμων  υψηλής προτεραιότητας στο Westernport.

Πηγή: theage.com.au

Διαφήμιση