Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Χατζηδάκης: Πώς θα επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ

Χατζηδάκης: Πώς θα επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ

0
ΑΠΕ

Tη στρατηγική του για τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ο υπουργός τόνισε ότι η εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική καθιστά προτεραιότητα την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ.

Οι στόχοι

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ

Όσον αφορά τους στόχους για το 2020, επισήμανε ότι το υπουργείο στηρίζει την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων, σύμφωνα όσα έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες.

Συμπλήρωσε όμως ότι προϋπόθεση για να κατασκευαστούν νέοι σταθμοί σε όλη την επικράτεια, είναι να γίνουν μεγάλες επενδύσεις για να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα σε νέα ή κορεσμένα δίκτυα.

Οι τρόποι

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ

Ως λύσεις έχουν προκριθεί:

 • Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. “Έτσι θα εκσυγχρονισθεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ και το δίκτυό του, ώστε να μπορούν να συνδέονται περισσότερα πάρκα”.
 • Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ώστε αντιστοίχως να έρθουν νέα κεφάλαια, για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και να «ανοίξουν» νέες περιοχές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών.
 • Η διασύνδεση μεγάλων τμημάτων της επικράτειας και ιδίως στα νησιά, ώστε και να μπορούν να κατασκευαστούν εκεί πολλοί νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
 • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, μέσα στο 2020.
 • Η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, ώστε να ολοκληρωθεί ως το 2023
 • Οι επόμενες φάσεις των Κυκλάδων με ολοκλήρωση ως το 2024, με στόχο τη διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών της χώρας ως το 2030.

Οι δράσεις

ΑΠΕ

Επίσης, στο επόμενο διάστημα:

 • Ανακοινώνεται το χρονοδιάγραμμα για το Target Model, με στόχο να είναι λειτουργικό από το καλοκαίρι.
 • Ενισχύεται άμεσα ο ΕΛΑΠΕ, ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
 • Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ με νομοσχέδιο που κατατίθεται το Φεβρουάριο. Πρόταση είναι η  αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουν περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.
 • Υλοποιείται το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ σταδιακά, ώστε όλη η ψηφιοποιημένη πλέον αδειοδότηση να γίνεται μέσα από ένα, κεντρικό εργαλείο.
 • Απλοποιείται περαιτέρω και η διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ με το νέο νομοσχέδιο.
 • Επανασχεδιάζεται και αναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και αποφόρτιση του δικτύου.
 • Προωθείται η αποθήκευση και η υλοποίηση υβριδικών σταθμών με αποθήκευση, τόσο στις διασυνδεδεμένες όσο και στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές.
 • Τελευταία και πλέον επίκαιρο, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ώστε: να εξορθολογιστούν οι προτεραιότητες στο δίκτυο και να αποσυμφορηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις για προσφορά όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here