Αρχική Ανακύκλωση Χαλάνδρι: Πρώτο στην ανακύκλωση με ποσοστό 80%

Χαλάνδρι: Πρώτο στην ανακύκλωση με ποσοστό 80%

0
ανακύκλωση -χωματερές

Την πρώτη θέση στην ανακύκλωση σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι καταλαμβάνει ο δήμος Χαλανδρίου, με τα ποσοστό να ανέρχονται στο 80%, βάση έρευνας που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στο σύστημα μπλε-κίτρινου-πράσινου κάδου.

Από τους περίπου 2,21 τόνους που συλλέχθηκαν το 20,4% προέρχεται από τον μπλε κάδο και 15,6% από τον κίτρινο κάδο (ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού). Το πιο σημαντικό είναι ότι από το 64% των απορριμμάτων που κατέληξαν στον πράσινο κάδο μόνο το 13% είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το 9,3% είναι χαρτί υγείας. Το 60,5% είναι υπολείμματα τροφών.

Δήμος-πρότυπο

Κάδοι ανακύκλωσης

«Το όραμα πίσω από τις στρατηγικές αυτές επιλογές είναι, να καταστεί ο Δήμος πρότυπο για όλη την επικράτεια στη διαχείριση των απορριμμάτων», εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και προσθέτει: «Τα εντυπωσιακά στοιχεία από την ανακύκλωση στην πόλη αλλά και την πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι πολίτες, όταν ενημερωθούν διεξοδικά, ανταποκρίνονται πλήρως, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στηρίζουμε τους πολίτες, στηριζόμαστε στους πολίτες για να κάνουμε το Δήμο Χαλανδρίου υπόδειγμα πράσινου Δήμου”, καταλήγει.

Οι καφέ κάδοι

Ανακύκλωση

“Η προσεχής εγκατάσταση των καφέ κάδων για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών σε όλο το Δήμο θα έχει σχεδόν εξαφανίσει τον πράσινο κάδο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος στη διαχείριση ανακυκλώσιμων Γεράσιμος Λυμπεράτος, συμπληρώνοντας  ότι οι κάτοικοι μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80%. “Από τα 878 κιλά ανακυκλώσιμα που συλλέχθηκαν από όλους τους κάδους, το 79% ανακυκλώθηκε στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο», τόνισε. «Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κρατάμε ότι απαιτείται περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την διάκριση του μπλε και του κίτρινου κάδου, δεδομένου ότι κατά τη δειγματοληψία προέκυψε ότι στον μπλε κάδο καταλήγει ένα ποσοστό 54% χαρτιού και χαρτονιού που θα έπρεπε κανονικά να καταλήγει στον κίτρινο κάδο».

Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων

ανακύκλωση

Με βάση το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2015, οι πράσινοι κάδοι έχουν μειωθεί σε 3.000 από 4.500 και οι μπλε έχουν αυξηθεί στους 2.500 από 1.500 ενώ έχουν προστεθεί 1.000 κίτρινοι κάδοι.

Σημειώνεται ότι Δήμος Χαλανδρίου είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που εφαρμόζει ξεχωριστό ρεύμα διαχείρισης χαρτιού και χαρτονιού σε όλο τον Δήμο.

Υπολείμματα τροφών

ανακύκλωση

Το Δεκέμβριο του 2016 ο Δήμος εφάρμοσε πιλοτικά μία καινοτόμο διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών, με την εθελοντική συμμετοχή 800 περίπου κάτοικων οι οποίοι είχαν πρόσβαση με κλειδί στον καφέ κάδο και κατάφεραν να απορρίπτουν λιγότερο από 20% των απορριμμάτων τους στον πράσινο κάδο.

Από το Μάρτιο του 2019 το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας. Από τις μετρήσεις που έγιναν το Σεπτέμβριο του 2019 προκύπτει ότι οι μισοί κάτοικοι του διαμερίσματος ρίχνουν τα υπολείμματα τροφών στον καφέ κάδο. Το ποσοστό κρίνεται εντυπωσιακό γιατί καλύπτει πλήρως τον εθνικό στόχο για απόρριψη του 50% των υπολειμμάτων τροφών στον καφέ κάδο.

Χρήση

«Με τη λογική του κλειδιού εξασφαλίστηκε 99% καθαρότητα στο περιεχόμενό του», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος διευκρινίζοντας ότι «το υλικό αυτό είναι απόλυτα αξιοποιήσιμο με ποικίλους τρόπους. Είτε ως βιοαέριο, το οποίο χρησιμοποιούμε ήδη στο δήμο για την κίνηση των απορριμματοφόρων, είτε στην τσιμεντοβιομηχανία ή ως κομπόστ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here