Αρχική Περιβάλλον Αυτό είναι το βαθύτερο σημείο στη ξηρά της Γης

Αυτό είναι το βαθύτερο σημείο στη ξηρά της Γης

0
vn3fvcrt
Διαφήμιση

Επιστήμονες ανακάλυψαν το βαθύτερο φαράγγι στη στεριά της Γης, το οποίο βρίσκεται κάτω από τους παγετώνες της ανατολικής Ανταρκτικής.

Συγκεκριμένα, το φαράγγι βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Denman. Το βάθος του φτάνει τα 3,5 χιλιομέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ανακάλυψη

Σύμφωνα με το Newsbeast, η ανακάλυψη ήταν έργο μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών που χαρτογραφούν το περίγραμμα της παγωμένης ηπείρου, συνδυάζοντας δεδομένα από 19 ερευνητικούς σταθμούς.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience», και είναι η πιο ακριβής μέχρι σήμερα απεικόνιση της Ανταρκτικής, αποκάλυψαν μια σειρά από άγνωστα δεδομένα για την ήπειρο, αν και αυτό που ξεχωρίζει είναι φυσικά το νέο βαθύτερο σημείο του ηπειρωτικού πλανήτη μας.

«Οι παλιότεροι χάρτες υποδείκνυαν ένα πιο ρηχό φαράγγι [κάτω από τον παγετώνα Denman], αλλά αυτό ήταν αδύνατο, κάτι έλειπε», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Mathieu Morlighem.

«Συνδυάζοντας έρευνες από ραντάρ και δεδομένα κίνησης του πάγου, ξέρουμε πλέον ότι πολύ περισσότερος πάγος γεμίζει το φαράγγι, το οποίο, με βάση τους υπολογισμούς μας, είναι στα 3.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το βαθύτερο σημείο της ξηράς».

Το βίντεο

 

Διαφήμιση