Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το “πακέτο” δίκαιης μετάβασης της ΕΕ

4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το “πακέτο” δίκαιης μετάβασης της ΕΕ

Της Αλεξάνδρας Χαΐνη
0
ενεργειακή απεξάρτηση

Για το ποσό ύψους 1 τρισ. ευρώ που προτίθεται να κινητοποιήσει η Κομισιόν έως το 2030 στο πλαίσιο της προσπάθειας μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και του φιλόδοξου Green Deal έχουμε αναφερθεί εκτενώς και στο Ecozen.

Ωστόσο, αυτό που έλειπε, ήταν οι διευκρινίσεις για το τι έχει λαμβάνειν η Ελλάδα που αργά ή γρήγορα θα μπει στο χορό της απολιγνιτοποίησης με άμεσες συνέπειες ειδικά για τις περιοχές όπου ο λιγνίτης βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο.

Στόχος μια Ευρώπη με μηδενικούς ρύπους

ΑΠΕ

Τις διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στο ραδιόφωνο του 9,84. Όπως εξήγησε, “η Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους αρχηγούς κρατών (των χωρών-μελών της ΕΕ) τρεις πυλώνες και ένα συνολικό πακέτο με το οποίο θα γίνει η δίκαιη μετάβαση όλης της Ευρώπης ώστε να φτάσουμε το 2030 στους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και –το σημαντικότερο- να φτάσουμε το 2050 σε μια Ευρώπη με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου”.

Η μετάβαση αυτή, παραδέχτηκε ο κ. Θωμάς, “είναι δύσκολη και πρέπει να υποστηριχθεί από την Ευρώπη και από κάθε κράτος ξεχωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Σύμφωνα με το μοντέλο που επέλεξε η Ευρώπη, η χρηματοδοτική στήριξη πρέπει να επικεντρωθεί στις περιοχές που έχουν πρόβλημα με την απόσυρση του άνθρακα ή του λιγνίτη, να ενθαρρύνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Τα εργαλεία που έχει χτίσει η ΕΕ έχουν ένα σκέλος κρατικών παρεμβάσεων που θα συνδυαστούν με μόχλευση ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα, έχουμε την καινοτομία να έχουμε ένα  νέο εργαλείο που συνίσταται σε δάνεια προς δήμους και κοινότητες”.

Οι τρεις πυλώνες χρηματοδότησης

ΑΠΕ

  1. Χρήματα που θα δοθούν για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο τα οποία θα προέλθουν από τον «κουμπαρά» του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (συνολικού ύψους 7,5 δις. ευρώ κατά την πρόταση της Κομισιόν) και τα οποία θα μοχλευθούν με χρήματα από το ΕΣΠΑ.
  2. Επενδύσεις, πρωτίστως του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες
  3. Δάνεια που θα χορηγηθούν για έργα που θα υλοποιήσουν οι δημοτικές-περιφερειακές αρχές, στο πλαίσιο ενός public sector lending facility από την ΕΤΕπ.

Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης

ΑΠΕ

“Οι πυλώνες αυτοί συμβαδίζουν και με το δικό μας σχέδιο” υπογράμμισε ο κ. Θωμάς. “Θα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, αυτό που μέχρι τώρα ονομάζαμε masterplan για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θα έχουμε αυτό το σχέδιο έτοιμο έως το καλοκαίρι και κεντρικός του άξονας θα είναι η δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας για τις περιοχές αυτές. Να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση από τον λιγνίτη και να ανοιχτούμε σε νέους τομείς”.

3,7-4,4 δισ. στον “κουμπαρά” της Ελλάδας

καθαρή ενέργεια

Η Ελλάδα προτείνεται να λάβει περίπου 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. “Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να «παντρευτούν» με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους). Έτσι, υπολογίζεται να φτάσουμε –όσον αφορά στην συνεισφορά του πρώτου πυλώνα- σε ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ.-1,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα” εξηγεί ο υφυπουργός Ενέργειας.

“Στον ίδιο σχεδιασμό θα πρέπει να βάλουμε τον δεύτερο πυλώνα, με επίκεντρο το πρόγραμμα InvestEU, το διάδοχο του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ» για την περίοδο 2021-2027. Εκεί προσβλέπουμε σε χρηματοδοτήσεις της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ  τουλάχιστον, ίσως να πάρουμε και περισσότερα, με δεδομένο και το ότι η  Ελλάδα είχε υψηλή απορροφητικότητα από το Ταμείο Γιούνκερ.

Και τρίτον, προσβλέπουμε σε ποσό 1-1,2 δισ. ευρώ για δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.  Συνολικά,  στο πακέτο αυτό προσφέρεται η δυνατότητα για επενδύσεις –και στους τρεις πυλώνες που προανέφερα- της τάξης των 3,7-4,4 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αν κάνουμε τους υπολογισμούς για τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Είναι ένα πολύ καλό πακέτο αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε ολοκληρωμένα projects προς χρηματοδότηση”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here