Αρχική Ζώα Μετά από 150 χρόνια «εξαφανισμένο είδος» ο κινεζικός ξιφίας

Μετά από 150 χρόνια «εξαφανισμένο είδος» ο κινεζικός ξιφίας

0
xifias 1
Διαφήμιση

Ένα σπάνιο είδος ψαριού το «κουπόψαρο» (peddlefish), γνωστό και ως ο «κινεζικός ξιφίας» που υπήρχε για περισσότερα από 150 χρόνια, χαρακτηρίστηκε από επιστήμονες του Πεκίνο ως «εξαφανισμένο είδος».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αιτία εξαφάνισής του είναι η ανθρώπινη παρέμβαση. Αναλυτικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκθεση Science of The Total Environment αναφέρει ότι το γιγάντιο κινέζικο ψάρι – κουπί, είναι και επίσημα εξαφανισμένο.

Ο ξιφίας, ένα από τα μεγαλύτερα είδη γλυκού νερού στον κόσμο μήκους έως και επτά μέτρων, υπήρξε κάποτε στο ποταμό Η ανθρώπινη παρέμβαση βασική αιτία της εξαφάνισης ενός αρχαίου ψαριού, του κινεζικού ξιφία από τον ποταμό Yangtze. της Κίνας, αναφέρει το CBS News. Ήταν τόσο γρήγορο, που οι Κινέζοι το αποκαλούσαν «τίγρη του νερού».

Ο επικεφαλής της μελέτης Κιγουέι Γουέι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Αλιείας χαρακτήρισε την εξαφάνισή του ως «μια καταδικαστέα και ανεπανόρθωτη απώλεια».

xifias

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2003 δεν έχει παρατηρηθεί στον ποταμό Yangtze κανένα γιγάντιο ψάρι του είδους του, ούτε έχει σκοτωθεί κανένα «κουπόψαρο». Μάλιστα, εκτιμάται ότι το τελευταίο πιθανότατα πέθανε μεταξύ του 2005 και του 2010. Το είδος θεωρήθηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο» ή ανίκανο να αναπαραχθεί, από το 1993.

Οι κύριες αιτίες της εξαφάνισης του αρχαίου είδους θεωρούνται:

  • η υπεραλίευση και
  • η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος στον ποταμό το 1981, το οποίο χώρισε τον υδρόβιο πληθυσμό στα δύο.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν, ότι στο οικοσύστημα του ποταμού Yangtze με έκταση 3900 μίλια τα μισά από τα 175 είδη που φιλοξενούνται σε αυτό σταδιακά εξαφανίζονται.

Διαφήμιση