Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Το νέο σχέδιο αντιμετώπισης χιονοπτώσεων και παγετού

Το νέο σχέδιο αντιμετώπισης χιονοπτώσεων και παγετού

0
sxedio
Διαφήμιση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αφορά τον σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό.

Στην εγκύκλιο δίνονται συντονιστικές οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων. λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.

Στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων, τονίζεται:

Προβλήματα από χιονοπτώσεις και παγετό παρατηρούνται στη χώρα μας συνήθως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Νοεμβρίου ως και τις αρχές Απριλίου και η εμφάνισή τους συνδέεται κυρίως:

  • με το υψόμετρο (πιο συχνή σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές)
  • το γεωγραφικό πλάτος (πιο συχνή σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα) και
  • την απόσταση από τη θάλασσα (πιο συχνή στις ηπειρωτικές περιοχές)

Από τις ανωτέρω διαπιστώσεις προκύπτει η ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προέρχονται από χιονοπτώσεις και παγετό.

Είναι σαφές ότι η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας αποτελεί την κύρια, κατά κανόνα, δυσμενή επίπτωση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως:

  • εγκλωβισμός ατόμων,
  • αδυναμία αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

Χωρίς να υποβαθμίζονται ανάλογα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ή άλλες υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο η αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό να διαχωριστεί σε δύο βασικές κατηγορίες έργων και δράσεων:

  • συντονισμός φορέων χειμερινής συντήρησης για την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο, με στόχο την αποφυγή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
  • σχεδιασμός και λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών λόγω χιονοπτώσεων και παγετού

Οι δράσεις

  1. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται δράσεις που αποβλέπουν στην συνέργεια των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και λειτουργία του οδικού δικτύου της χώρας μας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η χειμερινή συντήρηση, δηλαδή η αντιμετώπιση προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο.
  2. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται ο σχεδιασμός και η λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από χιονοπτώσεις και παγετό των φορέων πολιτικής προστασίας (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ, Ε.Κ.Α.Β., Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι, κλπ), καθώς και φορέων λειτουργίας δικτύων και υποδομών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, κλπ)

Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών λόγω χιονοπτώσεων και παγετού επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις παρακάτω δράσεις:

  • Ενημέρωση κοινού και παροχή οδηγιών για ενδεχόμενους κινδύνους από χιονοπτώσεις και παγετό.
  • Έρευνα και διάσωση ατόμων που η ζωή τους έχει περιέλθει σε κίνδυνο από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού Απεγκλωβισμός και διάσωση οδηγών και επιβατών στο οδικό δίκτυο της χώρας εξ αιτίας χιονόπτωσης ή παγετού. 
  • Απεγκλωβισμός και διάσωση επιβατών και εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας εξ αιτίας χιονόπτωσης ή παγετού
  • Αντιμετώπιση περιστατικών υγείας σε περιοχές όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.
  • Αποκατάσταση βλαβών σε δίκτυα κοινής ωφέλειας λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.

Σύσκεψη των φορέων

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε συντονιστική σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΓΓΠΠ, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.

Στην σύσκεψη θα εξετασθούν θέματα σχετικά με την ετοιμότητα και την συνεργασία των φορέων στην από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο, για την αποφυγή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ενόψει της χειμερινής περιόδου 2019-2020.

Διαφήμιση